Zapušten dom junaka Dragutina Matića: Raspada se rodna kuća čuvenog solunca

Autor:

Vesti

08.12.2017

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto muzeja ili istorijske tačke s koje će kretati turističke edukativne ture o srpskom herojstvu, na samom kraju Ulice Maršala Tita kraj potoka prazna i oronula stoji kuća najpoznatijeg solunca.

Foto: Srpski telegraf

RepublikaFoto: Safari klub - D. M. Car
Trošno: Kuća junaka Dragutina Matića

Oronula trošna kuća urasla u koprive, razbacane stvari i krov koji je pao na krevet na kom je nekada spavao najčuveniji srpski vojnik iz Prvog svetskog rata bruka su našeg društva. Ovu tragičnu sliku doma Dragutina Matića obišli su i članovi niškog kluba Safari na ekspediciji "Putevima srpske vojske".

RepublikaFoto: Safari klub - D. M. Car
Uništeno: Stvari su razbacane po podu

TUŽAN PRIZOR

Vlasta Stanojević, član kluba Safari, kaže za Srpski telegraf da su na svom putu još 2014. godine naišli na tužan prizor kuće koja propada, a koja je pripadala čuvenom soluncu.

- U velikoj sobi Dragutinove kuće krov se srušio. Tamo smo pronašli i vojnički sanduk sa njegovim ličnim stvarima, starim novčanicama, kilogramom-dva pasulja. U desnom uglu sobe nalazi se polica sa starim posuđem, a stvari sa zidova su razbacane po podu - opisuje Stanojević.

On dodaje da ovakvo mesto ne sme da propada i da država i Srbi ne smeju da zaborave ličnost sa slike koja je obišla svet.

Foto: Safari klub - D. M. Car
Trošno: Kuća junaka Dragutina Matića

Iz opštine Gadžin Han kažu da neće zaboraviti jednu od najznačajnijih ličnosti ovog kraja, te da neće odustati od ideje da se kućna slavnog vojnika pretvori u muzej. Ipak, čitavu proceduru, kako kažu, koči nasledni postupak.

Počast Matiću odata je podizanjem spomenika na trgu ispred opštine Gadžin Han

- Da bi kuća Dragutina Matića postala vlasništvo naše opštine, najpre mora da se okonča nasledni postupak. Čekamo da se taj problem reši, a onda ćemo njegovu kuću pretvoriti u muzej - poručuju iz opštine Gadžin Han.

Foto: Public

Oko sokolovo, kako su zvali Dragutina pre nego što je javnost saznala o kome je reč, simbol je odanosti otadžbini, kao i herojstva i nepobedivosti. Priča se da ni sam Matić punih 50 godina nije znao da njegova ratna slika kruži svetom.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je ovaj srpski junak značajan za srpsku istoriju, te da se zalažu da se njegova kuća očuva i zaštiti.

Foto: Safari klub - D. M. Car

- Značaj Dragutina Matića, srpskog heroja koji je dostojanstveno branio otadžbinu kako u balkanskim tako i u Prvom svetskom ratu, apsolutno je neosporiv. U znak poštovanja prema njemu, 2015. godine na zgradi Doma Vojske Srbije u Beogradu je otkrivena ploča sa njegovim likom. Spomen-ploču otkrio je za Dan državnosti tadašnji predsednik Republike Srbije - poručuju iz ministarstva Zorana Đorđevića.

RepublikaFoto: Safari klub - D. M. Car
Oronulo: Krov se srušio na krevet u kom je spavao srpski borac

Počast Matiću odata je podizanjem spomenika na trgu ispred opštine Gadžin Han. Otkriven je 1998. godine, kada je proslavljeno 80 godina od oslobođenja Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading