U SRPSKOM SELU KRAVA OTELILA DVOGLAVO TELE: Obe glave su oblizivale njuške!

Autor: N1, Republika

Vesti

19.11.2017

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selu Visoka kod Kuršumlije, u domaćinstvu Milosava Perovića, noćas je krava otelila tele sa dve glave.

Foto: youtube.com/CBNS
Foto: Ilustracija
Tele je živelo sat vremena, a Perovići su još uvek u šoku zbog nesvakidašnje prinove.

Milosav Perović je rekao da je njegova krava simentalske rase sinoć počela da se teli i da je odmah primetio da nešto nije u redu, pa je u pomoć pozvao veterinare iz Kuršumlije.

- Kada je veterinar otelio kravu i izneo tele, na njegovom telu su stajale dve glave, iste veličine, sa ušima, očima. Spustio ga je na slamu pored krave. Obe glave su gledale i jezicima počele da oblizuju sluz na njuškama i nozdrvama. Obuzeo me je neopisiv strah, koji me i dalje ne pušta. Posle sat vremena je uginulo - rekao je Perović (65).

Perović je naveo da nikada nije pozvao veterinara prilikom teljenja krava i da je to uvek uspešno sam radio.

- Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, ja nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen - rekao je Perović.

Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, iz veterinarske stanice u Kuršumliji, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.

- Na teritoriji opštine Kuršumlija je to naročito izraženo u proteklih deset godna. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jednom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima - rekao je Sudimac.

On smatra da do deformiteta teleta u domaćinstvu Perovića nije došlo genetskim putem.

- Moguće je da u spermografiji bude neki procenat deformiteta spermatozoida ili da jajna ćelija ne bude razvijena do kraja. Takođe, u razvoju embriona može doći do deformiteta i da to bude razlog da ovo tele ima dve glave - kazao je Sudimac.

Zbog iznemoglosti i teškog teljenja, krava simentalka u domaćinstvu Perovića je pod nadozorom veterinara iz Kuršumlije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading