DRAMATIČNO TEŠKA SITUACIJA, NA LEČENJU I DECA: U KBC Mišković nema mesta za nove pacijente

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

02.12.2020

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije lako ni zdravstvenim radnicima, ali ni pacijentima koji se, osim sa virusom, bore i sa raznim strahovima, panikom...

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
KBC Dragiša Mišović

U KBC Dragiša Mišović trenutno je na lečenju 356 kovid pacijenata i svi kapaciteti su popunjeni, kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić.

On je rekao da su 83 pacijenta u jedinici intenzivne nege, da je 21 intubiran i na respiratoru, a da su ostali na visokim protocima kiseonika. Navodi da pacijenti oboleli od kovid 19 u proseku ostaju na lečenju oko 12 dana, a da pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

- Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. Klinička slika pacijenata koji su trenutno kod nas na lečenju je neuporedivo teža nego kod pacijenata koji su bili u prethodna dva talasa, tako da sada i bolničko lečenje duže traje - rekao je Savić.

Savić podseća da lek za virus korona ne postoji, već da se leče samo posledice.

- Postupamo u lečenju prema protokolima Svetske zdravstvene organizacije i ne odstupamo od tih protokola. Trebaće nam dosta vremena, kada sve ovo prođe, da sagledamo šta je sve od lekova pomagalo pacijentima, a šta ne -rekao je Savić.

Pacijenti koji su na lečenju u Mišoviću uglavnom imaju respiratornu manifestaciju bolesti, sa obostranom upalom pluća. Bilo je, kaže, pacijenata i sa gastrointestinalnom manifestacijom bolesti, ali su u više od 95 odsto slučajeva u pitanju respiratorne manifestacije.

U Mišoviću se leče i deca zaražena virusom korona i trenutno je na lečenju u bolnici 24 dece, sa 17 pratilaca.

RepublikaFoto: youtube.com
Predrag Savić

U epidemiji virusa korona, koja u Srbiji traje već devet meseci, nije lako ni zdravstvenim radnicima, ali ni pacijentima koji se, osim sa virusom, bore i sa raznim strahovima, panikom.

Kaže da je od 1.222 zaposlenih u KBC Dragiša Mišović, virusom korona zaraženo njih 72 - lekara, sestara, tehničara, zaposlenih u tehničkoj službi.

- Ne može sa sigurnošću da se tvrdi da su zaraženi u bolnici, jer se više ne zna put zaražavanja, da li je to bilo na radnom mestu ili van radnog mesta - rekao je on.

Savić je apelovao na sve građane da smanje socijalne kontakte i nose masku, kako bi sprečili širenje virusa, zaštitili sebe, ali i druge.

 

RepublikaFoto: Dimitrije Nikolić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading