NE ZABORAVITE! Od danas OBAVEZNA zimska oprema

Autor: Agencije

Vesti

01.11.2017

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je zimska oprema u kolima obavezna od danas do 1. aprila, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od danas do aprila obavezna zimska oprema

Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, vozila u ovom periodu moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila tipa L, K, T i C, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu, lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Za vozila tipa M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu (šara), kada se koriste kao zimska oprema, ne sme da bude manja od četiri milimetra, a ne smeju se postavljati pneumatici sa klinovima.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje da vozači koriste zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila čak i kada na putu nema snega, leda i poledice uz obrazloženje da na niskim temperaturama letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading