Transrodnost od danas nije mentalna bolest, OVAKO će se ubuduće klasifikovati

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.05.2019

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelarija stalnog koordinatora UN u Srbiji saopštila je da se u okviru ovonedeljne Svetske zdravstvene skupštine u Ženevi, transrodnost uklanja sa liste mentalnih oboljenja, čime se izvršava depatologizacija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umesto toga, ističe se da nova Međunarodna klasifikacija bolesti transrodnost umesto kao oboljenje, vidi kao stanje.

- Na ovaj način, na međunarodnom nivou se vrši prvi korak ka depatologizaciji transrodnosti, a sve države članice, uključujući i Srbiju, počeće od 2022. da izveštavaju o primeni nove klasifikacije, što ostavlja dovoljno vremena za nacionalnu implementaciju ovog dokumenta, kao i za izvršavanje svih neophodnih promena na nacionalnim nivoima - kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, patologizacija je duboko ukorenjena u svim sferama društvenog života transrodnih osoba, počev od pravnog statusa, preko pristupa zdravstvenoj zaštiti, mogućnosti zapošljavanja, ali i svakodnevnog tretmana kako od opšte populacije tako i od najbližih članova porodice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading