Udar na džep studenata: Poskupele školarine na pet fakulteta

Autor: b92.net, Republika

Vesti

21.02.2019

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet fakulteta Univerziteta u Beogradu povećalo je školarine za narednu godinu. Oni studenti koji se ne budu školovali o trošku države u proseku će plaćati oko 7.000 dinara više, nego što je to bilo do sada.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Ilustracija

Studiranje na Saobraćajnom Ekonomskom, Pravnom, Učiteljskom i Mašinskom fakultetu od oktobra iziskivaće više novca.

Studenti prvog moraće da izdvoje 15.000 dinara više, dok će ostalima školska godina biti skuplja za između tri i šest hiljada dinara. 


I dok studenti mogu da razumeju, ali ne sasvim i da opravdaju ovakvu odluku, sa Univerziteta poručuju da su cene porasle srazmerno sa potrebama fakulteta. 

- Većina fakulteta nije korigovala poslednjih deset godina cene. Neki su podigli možda za 1 do 2 posto. Tako da ja mislim da nema ničega nažalost što u našoj državi što u deset godina nije promenilo cenu. Tako da troškovi rastu, bez obzira što neke cene stoje, neki troškovi rastu - rekao je Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. 

 

 

Rastu troškovi, ali i potrebe studenata. Više novca u fakultetskoj kasi, značiće bolje uslove za školovanje, kažu na Mašinskom fakultetu. 


- To je otprilike nivo povećanja troškova života i naravno nama nije interes da to povećanje školarine, niti to radimo koristimo u svrhu povećanja ličnog dohotka. To su isključivo namenjena sredstva za poboljšanje nastavnog procesa - naveo je Ljubodrag Tanović, prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta. 

Slično objašnjenje stiglo je i sa Pravnog fakulteta. 

Kako kažu, školarinu nisu menjali od 2015. godine, kao i da su im troškovi znatno porasli, navodeći primer izdataka za struju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading