MINISTAR ŠARČEVIĆ: Neophodno menjati Zakon o udžbenicima

Autor: Tanjug

Vesti

14.08.2017

17:02 >> 17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i mi ćemo tražiti da se on menja, pre nego što istekne rok od tri godine trajanja, da bi važnost udžbenika umesto tri, trajala četiri godine rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug
Odlučan da zavede red: Mladen Šarčević

On je, prisuštvujući otvaranju manifestacije "Duh mladosti" u Novom Sadu, rekao da je cilj da udžbenici budu jeftiniji.

- Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle godine smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja i dali smo kroz školske biblioteke, a za nekoliko godina ćemo imati dovoljan fundus knjiga da se udžbenici ne moraju kupovati - rekao je Šarčević.

Po njegovim rečima, nakon urađene analize distribucije, saopšteno je da se oko 30 odsto rabata daje posrednicima.

- Mi ćemo ići na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike - naveo je Šarčević.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno, te da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading