Nikodijević: Skupština je odraz volje građana

Autor:

Vesti

18.10.2018

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Skupština je odraz volje građana i zato je javnost njenog rada ključna", poručio je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, koji danas učestvuje na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština u Novom Sadu.

RepublikaFoto: Promo foto
Nikola Nikodijević

Govoreći na prvom panelu u okviru konferencije "Značaj lokalnih parlamenata za građane: potencijali za uključivanje javnosti u radu", Nikodijević je istakao važnost ove teme, na prvom mestu zbog kvaliteta života građana. 

- Prvi i osnovni kontakt građani ostvaruju upravo sa jedinicama lokalnih samouprava koje odlučuju o životnim pitanjima. Zato je važno da se razgovara na temu javnosti rada lokalnih samouprava i boljeg uključivanja građana u proces odlučivanja. U ime Skupštine Grada Beograda, naglašavam da smo spremni da saslušamo kolege iz drugih gradova i opština. Takođe, u planu nam je i ozbiljna modernizacija i unapređenje rada gradske skupštine - istakao je Nikodijević.

On je podsetio da skupština ima 110 odbornika, te da bi građani ostvarivali svoja prava preko izabranih predstavnika, to mora da bude metodično i transparentno.

- Ideja nam je da građani budu što bolje informisani o odlukama i planiranim projektima koje donosi Skupština grada, ali i da budu konsultovani prilikom trošenja sredstava iz budžeta. Modaliteti su različiti, ali će svakako podrazumevati korišćenje moderne, digitalne tehnologije. Krajnji cilj je da građani na što efikasniji način budu uključeni u proces donošenja odluka - naglasio je Nikodijević.

Izrazio je uverenje da će prvi konkretni rezultati po ovom pitanju moći da se vide već naredne godine. 

- Beograd je pionir u postupku otvorenosti gradskog parlementa, ali nije zanemarljivo ni to što su neki gradovi otišli korak dalje i primenili pojedina rešenja koja mogu da se prenesu i na glavni grad. Cilj nam je zajednički i posvećeni smo tome da građanima olakšamo život, komunikaciju sa lokalnim samoupravama i pojednostavimo procedure sa upravama. Zadatak uprave jeste da bude servis građana. Moramo da vratimo poverenje ljudi u institucije i da čitav proces bude dvosmeran - istakao je Nikodijević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading