DA LI SU MOSTOVI U BEOGRADU BEZBEDNI?

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

16.08.2018

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon tragične nesreće u italijanskom gradu u Đenovi, gde je zbog rušenja mosta poginulo čak 39 osoba, u javnosti se povela polemika o bezbednosti naših mostova.

RepublikaFoto: Tanjug
Brankov most

U JP "Putevi Beograda", u čijoj je nadležnosti i održavanje mostova prestonice, Alo saznaje da nema razloga za brigu.

- Mostovi u Beogradu su bezbedni za upotrebu i saobraćaj. U toku godine vrši se redovno održavanje putnih objekata - mostovskih konstrukcija. Poslove redovnog održavanja mostovskih konstrukcija obavlja JKP „Beograd put“, uz stručni nadzor Instituta za puteve. Za pojedine specifične vrste radova po potrebi angažuju izvođači, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ove godine JP „Putevi Beograda“ su planirali i sproveli postupak javne nabavke „Redovni pregled stanja mostova na teritoriji 17 gradskih opština“, koji je još u toku. Planiran je pregled 105 mostovskih konstrukcija - kažu u ovom javnom preduzeću.

Vanredna kontrola mostova

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović naložila je juče vanredni inspekcijski nadzor nad svim mostovima u Srbiji dužim od 100 metara. Vanredni nadzor će izvršiti tim koji će biti sastavljen od stručnjaka iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i preduzeća iz drumskog i železničkog saobraćaja. Predmet kontrole i provere biće mostovi na putevima i prugama u Srbiji koji su građeni pre više decenija, a koji su u međuvremenu sanirani i rekonstruisani, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Inače, Beograd ima deset mostova. Dva povezuju obale Dunava, a čak osam obale Save.

* Najstariji most je Stari železnički most izgrađen 1884. i dva puta je rušen, u Prvom i u Dugom svetskom ratu.
* Najnoviji most je Pupinov most, koji je pušten u rad u 2014.
* Najduži most na Dunavu je Pančevački most, koji je dugačak 1.526,24 metra, a preko Save je Ostružnički, dug 1.785 metara.
* Najprometniji most je Gazela. Procenjuje se da dnevno ovim mostom prođe više od 165.000 automobila. Odmah nakon njega je Brankov most, koji je i najkraći i dug je 261 metar.
* Najviši most je Most na Adi, a njegov pilon visok je čak 200 metara. Njegova propusna moć je 12.000 automobila na sat.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading