POSLE DEVET GODINA! Grafičkoj školi konačno odblokiran račun!

Autor: Tanjug

Vesti

24.11.2017

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon gotovo punih devet godina, beogradska Grafička škola, jedina te vrste u Srbiji, od danas nije više u blokadi, saopštio je gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Foto: facebook.com/Grafička Škola Novi Beograd

Grafičkoj školi konačno odblokiran račun

Račun ove škole odblokiran je nakon što je, po nalogu sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izmirio dugovanja ove škole i omogućio joj ponovo nesmetano funkcionisanje.

I Turistička škola bila u blokadi

Osim Grafičke škole, za koju je uplaćeno šest miliona dinara, odblokiran je i račun Turističke škole koja je bila u blokadi od 29. septembra zbog minusa od 5,8 miliona dinara.

- Danas počinje nova etapa razvoja Grafičke škole koja zbog nečijeg nemara, nedomaćinskog rukovođenja i sklapanja štetnih ugovora, iza sebe ima deceniju neulaganja što je za školu koja ima velike perspektive više nedopustivo - rekao je Slavko Gak.

Grafička škola na Novom Beogradu bila je u blokadi zbog sudske presude iz 2009. godine od 30 miliona dinara na štetu škole, a zbog lošeg ugovora iz 2002. godine o skladištenju opreme koja je nestala zbog čega je škola tužena.

- Nažalost to su godine kada se nije vodilo računa o interesima škole. Ovo je škola koja izgleda kao mala fabrika i u kojoj deca tokom učenja prave sveske, blokove, papirne kese, futrole za diplome, albume, bojanke. Sledeće godine u planu je rekonstrukcija škole jer joj je to više nego neophodno - kazao je Gak.

Đaci lako nađu posao

U Grafičku školu ide oko 1.000 učenika, a svake godine iz škole izađe 60 fotografa, 60 prelamača (priprema za štampu), 30 grafičkih dizajnera, 30 štampara, 30 sito-štampara, 30 knjigovezaca. Od njih 250, sto odmah nađe posao jer iz škole izađu sa iskustvom.

Gak je istakao da očekuje da će ova škola biti jedan od pionira u povratku dualnog obrazovanja u Srbiju, sada kada ima mogućnost da se opet postavi na zdrave temelje.

Jedan od najvažnijih projekata za ovu školu koji je već zaživeo je ideja da učenici fotografi iz Grafičke škole fotografišu decu u vrtićima od čega će svi imati dobit.

- Ideja je prihvaćena i već je zaživela u Predškolskoj ustanovi Čukarica pa tako učenici imaju praksu, fotografišu decu, roditelji dobijaju pođedanko kvalitetne fotografije dece za mnogo manje para, a škola prihoduje od toga i može kupiti opremu za đake - objašnjava Gak i dodaje da je ideja da ova praksa zaživi u svim vrtićima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading