LEPŠE I SVETLIJE LICE BEOGRADA: Srpska prestonica ukorak sa evropskim

Autor: Dragana Simić

Vesti

23.11.2017

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metro, nova autobuska stanica, trg ispred železničke stanice, novi Savski most i most preko Ade Huje samo su neki od projekata koji će uskoro učiniti našu prestonicu svetskom metropolom.

RepublikaFoto: instagram.com/coco_girl_real
Fontana na Slaviji

Beograd dobija novo, lepše i svetlije lice, i to, kako je naveo gradonačelnik Siniša Mali, zahvaljujući odgovornoj politici prema gradu.

- Izgradićemo novi Savski most za 40 miliona evra, što je četiri puta manje u odnosu na Most na Adi, koji je koštao čak 160 miliona. To se zove odgovorna politika - rekao je Mali.

Svetski izgled

On je najavio buduće projekte zbog kojih će srpska prestonica ostavljati bez daha i strane i domaće turiste.

Brojke
40  miliona evra koštaće novi Savski most
18  meseci trajaće izgradnja nove autobuske stanice na Novom Beogradu

Pored već aktuelnih investicija koje su našoj prestonici dale svetski izgled, Beograd očekuju i rekonstrukcija ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Kraljice Marije i Kneza Miloša.

- Ne samo ulice već ćemo rekonstruisati i trg ispred železničke stanice, gde će biti spomenik Stefanu Nemanji. Krajem sledeće godine se završava projekat za 2019. godinu tunela ispod centra grada, a radi se i na projektu novog mosta preko Ade Huje - istakao je gradonačelnik.

Projekat metro

Ipak, vrhunac planova za lepši i svetliji Beograd jeste upravo projekat izgradnje metroa.

- Projektovali smo rast i razvoj grada Beograda do 2033. godine i na osnovu toga dali predlog dve trase metroa. Ideja je da metro integrišemo u BG voz i da na taj način konsolidujemo naš javni prevoz. Tada ćemo biti na dobrom putu da rešimo najveći problem koji Beograd ima, a to je saobraćaj - istakao je Mali.

Takođe, za mesec ili dva biće postavljen i kamen temeljac za novu autobusku stanicu na Novom Beogradu, čija će izgradnja trajati 18 meseci. Stara zgrada stanice Prokop biće uređena i pretvorena u muzej. Gradonačelnik je ukazao i na veliki broj šoping-centara poput "Biga" ili "Kapitol parka", na čijem mestu su se nekada nalazile pustoši.

Budućnost Beograda
- metro
- rekonstrukcija trga ispred železničke stanice
- novi Savski most
- autobuska stanica na Novom Beogradu
- rekonstrukcija ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Kraljice Marije, Kneza Miloša
- novi most preko Ade Huje

Dodeljena 100.000. senior kartica

Mali je u zdanju Starog dvora juče uručio 100.000. senior karticu. On je tom prilikom istakao da je ova cifra dokaz da je projekat senior kartice pun pogodak.

- Nakon manje od tri nedelje, otkad je započet ovaj projekat, beležimo ogroman odziv najstarijih sugrađana. Brojka od 100.000 dodeljenih kartica pokazuje koliko smo bili u pravu kada smo u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja pokrenuli ovu akciju - naveo je on.

Vlasnik senior kartice Dragoslav Radić zahvalio je gradonačelniku i ministru Đorđeviću.

- Nadam se da će nam kartica pomoći da rasteretimo kućni budžet, a posebno mi je drago što sam karticu dobio lično od gradonačelnika. Dovoljno je da prošetate Beogradom i da vidite šta se sve promenilo - rekao je Radić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading