TELO NOVINARA BAČENO U BEOGRADSKU ŠUMU: Saudijski disident završio na istanbulskom izletištu

Autor:

Svet

19.10.2018

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji se i dalje zvanično vodi kao nestao, prema pisanju vodećih svetskih medija, najverovatnije je ubijen i raskomadan, a turska policija pošla je juče u opsežnu potragu za delovima njegovog tela, za koje pretpostavljaju da su razbacani po Beogradskoj šumi na obodu grada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

- Istraga je dovela do određene sumnje da su njegovi ostaci u Beogradskoj šumi - izjavio je neimenovani turski zvaničnik. Osim popularnog izletišta Beogradska šuma, policija pretražuje i okolinu grada Jalova, koji se nalazi na oko 90 kilometara od Istanbula, jer sumnja da su neki delovi Kašogijevog tela zakopani na okolnim poljima.

Turska policija: Istraga je dovela do određene sumnje da su njegovi ostaci u Beogradskoj šumi

Za to vreme, kod saudijskih partnera među zapadnim silama kao što su SAD i Velika Britanija vlada potpuna konfuzija. Naime, i London i Vašington oprezni su u osudama režima u Rijadu i odmeravaju razvoj situacije kako bi se u slučaju da telo novinara bude pronađeno postavili na takav način da ne izazovu bes princa Salmana. A da je upravo on, krunski princ Saudijske Arabije Salman, nalogodavac ubistva, potvrdio je i anonimni izvor iz američke administracije koji je za svetske agencije izjavio da su obaveštajne službe ubeđene u to da on stoji iza naručivanja Kašogijevog ubistva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U međuvremenu su u javnost procurili i novi detalji koji ukazuju na to da je Salman umešan u ubistvo novinara, ali i metodi kojima on zastrašuje svoje protivnike.

Naime, blizak saradnik Džamala Kašogija i opozicioni aktivista Omar Abdulaziz (27), koji živi u Kanadi, ispičao je novinarima Vašington posta kako su saudijske vlasti pokušale da ga ućutkaju.

Sulejman naselio Srbe u šumu

Nakon osvajanja Beograda 1521. godine, što je bio jedan od prvih uspešnih pohoda tada 26 godina starog sultana Sulejmana Veličanstvenog, on je odlučio da sve Srbe koji su branili grad preseli u Istanbul. Srbi, kojima je sultan tada dozvolio da sa sobom ponesu i svoje svetinje, ikone i mošti svetaca, smešteni su u tadašnjoj šumi koja se nalazi blizu Istanbula, a ona je kasnije dobila naziv Beogradska šuma (Belgrad ormani). Prema jednoj priči, Srbi su tamo dovedeni kako bi održavali vizantijski vodovod kakav je Sulejman video u Beogradu i imali su određene povlastice. Prema drugoj, strašnijoj i realnijoj priči, mnogi od njih završili su kao roblje na pijacama širom carevine. Ostali Srbi tu su živeli sve do kraja 19. veka i pojave kuge, kada su bili prisiljeni da se presele. To je ujedno bio i kraj beogradskih naseobina u Istanbulu. Sada Beogradska šuma predstavlja popularno izletište poput Košutnjaka u Beogradu.

Prema njegovoj priči, dvojica saudijskih agenata došla su čak u Kanadu kako bi mu navodno ponudila dve opcije koje ga čekaju. On je ispričao da je otišao sa njima u jedan kafić u Kanadi i da je prethodno uključio snimanje na mobilnom telefonu i sakrio ga u jaknu, što mu je dalo čak deset sati dokaznog materijala protiv njih.

- Postoje dva scenarija. Ili će se Omar vratiti u Saudijsku Arabiju svojim prijateljima i porodici ili će otići u zatvor. Koji će scenario Omar izabrati? - rekao mu je jedan od dvojice agenata obraćajući mu se u trećem licu. A kako bi ga ubedili da su im namere ozbiljne, doveli su i jednog od Omarove braće koji je prisustvovao razgovoru.

- List dalje piše da Saudisjka Arabija na razne načini pokušava da namami opozicionare nazad u zemlju, a slično su pokušali i sa Kašogijem. Naime, i njemu su nudili visoke pozicije u vladi ukoliko se vrati u Rijad, ali im on nije verovao.

Nakon što je objavljen njegov intervju, saudijske vlasti uhapsile su mu braću i prijatelje kao odmazdu.

- Hakovali su mi telefon i zatvorili mi braću, kidnapovali i možda ubili moje prijatelje. Sad neću stati - izjavio je Abdulaziz nakon tih saznanja.

Organizovali botove protiv Salmana

Abdulaziz je ispričao da je sa Kašogijem radio na nekoliko projekata koji bi lako mogli da budu razlog saudijskim vlastima da ga uklone. Kašogi mu je naime poslao 5.000 dolara za projekt formiranja internet-armije koja bi pisala protiv vlade u Rijadu. Projekat su nazvali "Pčele", a botove saudijskih vlasti Kašogi je nazivao "muvama". Projekat koji je trebalo da bude tajna otkrili su Salmanovi hakeri, pa je ukinut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading