Nemci ne samo da dobro plaćaju, već časte one koji im dovedu radnika

Autor: vecernjilist.hr

Svet

19.10.2018

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nijedan deo nije mogao iz proizvodnog pogona bez potpisa jednog čoveka, koji nije dočekao veću platu. Nemci su, sa druge strane, za sat shvatili koliko vredi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka zastava

Tri godine Josip Horvat iz Ivanovca kod Čakovca u svojoj kompaniji pokušavao je da izbori platu sa koeficijentom koji mu je pripadao s obzirom na specifično radno mesto kontrolora za ispitivanja metala ultrazvukom, magnetima i, dakako, vizualno.

Nijedan deo nije mogao iz proizvodnog pogona bez potpisa ovoga tehničara, ali pripadajućih 400 kuna (oko 50 evra) više na platu od 5.500 do 6.000 (740 - 800 evra) kuna jedini čovek u kompaniji s takvim ovlašćenjima nije dočekao. 


Kako piše Večernji list, Nemcima je, za razliku, bilo dovoljno manje od sat vremena da shvate koliko vrede Horvatovo iskustvo, znanje i godinama sticani sertifikati. 
Foto: pixabay.com

- Prvi poziv usledio je pola sata nakon što su hrvatski predstavnici moj CV prosledili nemačkoj agenciji. Javio sam se, inače, na oglas na Fejsbuku, za posao zavarivača. Nemci su mi prvo ponudili 12 evra na sat. Kad su čuli da znam nemački, ponuda je odmah porasla na 18 evra, a do kraja razgovora, kad su čuli sve moje kvalifikacije i šta sam sve radio, završili smo na satnici od 20 evra. I to za početak, nakon tri meseca penje se na 24 evra, a na kraju su mi ponudili platu i 200 do 400 evra za stan, koji su mi oni takođe našli - kaže Josip kojem upravo treba da stigne prva plata od 2.500 evra. 


- Nakon tri meseca preći će i na 3.000 evra. Nisam se ni sam tome nadao. Posao jest fizički težak, ali radi se normalnim tempom, bez pritiska, važno je samo da bude kvalitetno. Kompanija je ogromna, izvozi i u Ameriku, proizvodi velike pumpe za beton, naftu... ima 300 zaposlenih, a jako je puno poslova i robotizovano - zadovoljno govori Josip o novom radnom mestu u gradiću nedaleko od Frankfurta. 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Frankfurt

Pri tome je, kaže, izvestan i napredak na poslu. U fabrici su mu dali do znanja da i njima trebaju kontrolori, kojima su plate neuporedivo veće nego zavarivačima, a Horvatovi godinama sticani sertifikati svugde vrede. 

- Ovde smatraju da je šteta za kompaniju da ne iskoriste nečije veštine i znanja, a kod nas to nije bilo bitno čak ni u kompaniji koja je sama dosta uložila u moju edukaciju... - sa žaljenjem kaže on i otkriva da mu novi poslodavac nudi 200-300 evra stimulacije za svakog varioca, bravara i montera kojeg dovede iz Hrvatske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading