Ovako se saudijski režim obračunava s protivnicima: Smakli su tri princa pre novinara Kašogija

Autor:

Svet

18.10.2018

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski režim, na čijem je čelu zvanično kralj Salman, ali kojim rukovodi njegov kontroverzni sin princ Salman, odgovoran je za misteriozne nestanke najmanje tri kraljevića svoje zemlje, otkriva britanski Dejli mejl, navodeći da ta činjenica pokazuje na koji se način se oni obračunavaju s protivnicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
MUČEN, PA ŽIV RASKOMADAN Žamal Kašogi

Ti detalji procurili su u javnost nakon zastrašujućih otkrića da je, najverovatnije po nalogu princa Salmana, na brutalan način 2. oktobra smaknut saudijski novinar Džamal Kašogi i to zato što se usudio da kritikuje režim svoje zemlje. On je kobnog dana došao u saudijski konzulat u turskom gradu Istanbulu kako bi nabavio papire za venčanje i otad mu se gubi svaki trag. Dve nedelje kasnije turski istražitelji su došli do podataka da je po glavu novinara iz Saudijske Arabije došao odred od 15 ubica. Sudeći po audio-zapisu koji je snimio Kašogijev epl pametni sat, a za koji monstrumi očigledno nisu znali da je uključen, oni su ga najpre ispitivali o saznanjima o saudijskog kraljevskoj porodici, a zatim ga brutalno mučili i raskomadali. Na sličan način, strahuje se, prošli su i prinčevi Sultan bin Turki, Turki bin Bandar i Saud bin Saif, koji su se zamerili režimu svoje zemlje i misteriozno nestali.

Bajden: Tramp preterano štiti diktatore poput Kima, Putina i saudijske kraljevske porodice

Uprkos tim navodima, ali i pritiscima sa svih strana sveta, princ Salman tvrdi da nema ništa sa nestankom Kašogija. U tu verziju, međutim, jedino mu veruje američki predsednik Donald Tramp, koji je juče od turskih vlasti tražio dokaze o postojanju audio-zapisa sa Kašogijevog sata.

I u poslednjoj kolumni kritikovao Arabiju

Uredništvo američkog lista Vašington post, za koji je Džamal Kašogi radio kao kolumnista, juče je objavilo njegovu poslednju kolumnu, prevedenu na arapski samo dva dana pre nego što je nestao 2. oktobra. U kolumni je opet kritikovao domovinu, ovog puta zbog gušenja slobode medija i cenzure kakva postoji samo u još nekim arapskim zemljama.

- Niko ne može biti optužen za tako monstruozan čin, a da nema opipljivih dokaza - naveo je Tramp i izazvao bes kako domaće, tako i svetske javnosti, s obzirom na to da je nakon dvodnevnog pretresa saudijskog konzulata u Istanbulu nađeno dovoljno dokaza da je Kašogi ubijen na monstruozan način.

Turski list Sabah: Ovo je dokaz da je princ Salman umešan u zločin

Turski list Sabah, koji od 2. oktobra, kada je nestao Džamal Kašogi, tvrdi da iza toga stoji kraljevska porodica Saudijske Arabije, juče je objavio i dokaz za to. Naime, taj uticajni medij obelodanio je fotografiju na kojoj se vidi Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 navodnih egzekutora novinara, kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije četiri sata pre Kašogija. Pre toga Mutreb je snimljen na turskom aerodromu. On je član ličnog obezbeđenja saudijskog prestolonaslednika Salmana i na putovanjima ga prati u stopu.

Na Trampa je juče udario i bivši američki potpredsednik Džo Bajden, izjavivši da Tramp preterano štiti diktatore.

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp
4 razloga zašto je samo Tramp na strani Arabije
- Sa saudijskim princom Salmanom je u aprilu u Vašingtonu dogovorio prodaju američkog oružja Saudijskoj Arabiji u vrednosti od 110 milijardi dolara
- Ako bi izolovao Saudijsku Arabiju, uspon bi doživeo Iran, kao moćni izvoznik nafte

- Najveći problem predstavlja bliskost njegovog zeta Džareda Kušnera sa princem Salmanom, sa kojim na dnevnom nivou razmenjuje poruke

Zabrinut sam jer on očigledno ima ljubavnu aferu sa autokratama, uključujući severnokorejskog lidera Kim Džong Una, ruskog predsednika Vladimira Putina i saudijsku kraljevsku porodicu - istakao je Bajden.

Udar na Noleta zbog Saudijske Arabije

 

Najbolji srpski teniser Novak Đoković našao se pod žestokim pritiskom svetske javnosti da otkaže egzibicioni meč sa španskim kolegom Rafaelom Nadalom, zakazanim za 22. decembar u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, kako bi se na taj način pridružio bojkotu te bogate bliskoistočne kraljevine. Razlog je, podrazumeva se, slučaj "Kašogi", u kom veliki deo sveta krivi upravo saudijski režim za brutalno ubistvo novinara Džamala Kašogija u konzulatu Arabije u turskom gradu Istanbulu.

Novak Đokjović

Jedan od ubica pregažen u Saudijskoj Arabiji

Mešal Saad M. Albostani, jedan od 15 pripadnika odreda koji je, kako se veruje, odgovoran za brutalnu smrt Džamala Kašogija, pregažen je kolima i ubijen u Saudijskoj Arabiji. Mediji navode da je stradao pod sumnjivim okolnostima.

- Svaki sportista mora da shvati da njegovo prisustvo može da se shvati kao "pranje" loše slike o toj državi - istakao je Alan Hogart iz Amnesti internešnla.

Inače, dvojici tenisera je za učešće na egzibicionom meču ponuđeno po milion dolara, a po još nepotrvđenim informacijama, oni su to odbili.

NESTALI PRINČEVI

Princ Sultan bin Turki - sin starijeg brata saudijskog kralja Salmana

 kritikovao je korupciju svojih rođaka vladara i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava

- nestao je 2016, kada je trebalo da avionom ode kod svog oca u Kairo, ali ga je u letelici čekala svita koju je poslao režim

Princ Turki bin Bandar - bio je načelnik saudijske policije

- bačen je u zatvor zbog svađe unutar policije, ali je nakon oslobađanja tražio azil u Parizu, odakle je kritikovao saudijski režim

- nestao je u julu 2015. pod misterioznim okolnostima

Princ Saud bin Saif - kritičar režima

- optuživao je kralja Salmana za korupciju i tražio je njegovu smenu

- nestao je maja 2015, kada su ga slagali da će iz Milana leteti u Rim, a završio je u Rijadu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading