LUDAK, A IZVUKAO AMERIKU IZ BLATA: Evo šta je Tramp u stvari uradio od 2017. godine!

Autor:

Svet

24.09.2018

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nijedan predsednik u istoriji SAD nije doživeo da u javnosti bude toliko diskreditovan, omalovažavan, vređan i nazivan ludakom kao što je to slučaj sa Donaldom Trampom, međutim, najnovije analize i statistički podaci pokazuju da je on to možda zaslužio najmanje od svih. Barem gledano iz ugla Amerikanaca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Naime, svi njegovi potezi otkad je u januaru 2017. ušao u Belu kuću, posebno oni ekonomski, kritikovani su na svakom koraku jer navodno dovode do izolacije zemlje, međutim, pokazalo se upravo suprotno - oni su smanjili američki budžetski deficit, povećali broj radnih mesta i smanjili nezaposlenost na svega četiri odsto, čime je ona postala najniža u poslednjih 18 godina. A i ostale brojke idu u prilog politici Donalda Trampa, za kog oni koji malo upućeniji u poslovanja i ekonomske prilike u svetu kažu da je on kao odličan biznismen svoju zemlju vratio na noge.

- Poslednjih 45 godina SAD su beležile budžetski deficit, što znači da troše više nego što proizvode. Osim toga, globalizacija je uzrokovala gubitak na desetine miliona radnih mesta, pa je došlo do paradoksa: Amerika gubi radna mesta, onda uvozi proizvode koje je ranije samostalno proizvodila, a druge države dobijaju radna mesta i beleže ekonomski rast. Tome, međutim, postoji i kontraargument, a to je da su SAD profitirale od globalizacije jer su dobile nova tržišta, posebno u istočnoj Evropi i Aziji. Ali, to nije tačno. Proteklih 20 godina udeo američkog BDP se smanjuje u globalnom, što znači da druge države ostvaruju veći ekonomski rast i više proizvode u poređenju sa SAD - navode analitičari, objašnjavajući tako Trampov potez da svoju zemlju povuče iz Transatlanstkog trgovinskog sporazuma, poveća tarife na uvoz određenih proizvoda i sirovina i, kako sam kaže, vrati proizvodnju i radna mesta Amerikancima.

Poslednjih 45 godina SAD su beležile budžetski deficit, što znači da troše više nego što proizvode

- Tramp je prvi predsednik SAD koji smatra da je takva svetska ekonomska struktura nepovoljna za Ameriku, pogotovo ako se uzme primer Kine, koja izvozi, ali aktivno ograničava uvoz, kao i Japan - naglašavaju ekonomski stručnjaci i ističu da se u aktuelnoj administraciji u Vašingtonu odluke donose ciljano i precizno, a da su rezultati vidljivi.

- Takva je politika nečuvena i u praksi nemoguća za današnju EU, kojoj je koordinisana ekonomska politika maratonski proces koji završava sa stotinama stranica regulative - navode oni i podsećaju: "Sve dok ostali misle da je Tramp čudan i nesposoban, on sistematično sprovodi svoje planove i ispunjava predizborno obećanje i slogan 'činimo Ameriku opet velikom"'.

- Za nekoga ko radi u SAD za 30.000 dolara bruto, Trampova poreska reforma znači 1.500 dolara više u džepu. Tako je i kompanija "Walmart" svojim najniže plaćenim zaposlenima dala bonus od 200 do 1.000 dolara. To možda nije puno, ali za veliku većinu tih radnika bonus je mistična pojava - podsećaju analitičari i navode da ipak ekonomski rast još nije dostigao cifru koju je Tramp obećavao, kao i da još nije na nivou kakav je bio pod Barakom Obamom, ali da pokazuje pozitivan trend.

Ključne stvari koje je uradio
- smanjenjem poreza je podstakao ekonomiju SAD
- smanjenjem birokratije je svima olakšao poslovanje i pojednostavio je sistem
- sistematskim povlačenjem dolara iz globalnog opticaja je sve ostale ekonomije koje su zadužene u toj valuti stavio u težak položaj, dok ekonomija SAD buja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading