KUVA NA RELACIJI PEKING VAŠINGTON: Ambasador SAD pozvan na razgovor, viceadmiralu naređeno da se vrati u zemlju

Autor: tanjug

Svet

22.09.2018

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador SAD u Kini pozvan je na razgovor, a viceadmiral Šen Džinlong koji je boravio u SAD na simpozijumu je pozvan da se vrati u zemlju zbog novih američkih tarifa Kini, javlja kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi (C CTV).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U lošim odnosima: Donald Tramp i Si Đinping

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije pružilo više detalja o tome zbog čega je ambasdor SAD u Kini Teri Branstad pozvan na razgovor.

Zvanični Peking takođe je odložio i trodnevni bilateralni vojni dijalog u kineskoj prestonici, koji je trebalo da počne u utorak.


Pored toga, kineske vlasti su upozorile da će biti još posledica ukoliko zvanični Vašington ne ukine sankcije.

Kineska vojska izrazila je snažnu ogorčenost zbog uvođenja američkih sankcija i pozvala SAD da odmah povuku tu odluku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine.

Portparol kineske vojske Vu Kijan je rekao da ovaj potez SAD predstavlja "flagrantno kršenje osnovnih pravila međunarodnih odnosa" i pravi "pokazatelj hegemonizma" koji je teško narušio odnose Kine i SAD, kao i vojske dve zemlje.

- Zahtevamo da američka strana hitno ispravi svoju grešku i povuče takozvane sankcije. U protivnom, američka strana će morati da snosi posledice izazvane tim činom - rekao je Vu.

On je naveo da je kineska vojska uputila protest američkoj strani, prenosi Sinhua.

Vašington je uveo kineskoj vojsci sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.


Na meti sankcija našli su se kinesko odeljenje za razvoj opreme i njegov direktor Li Šangfu zbog "značajnih transakcija" sa ruskim državnim izvoznikom oružja Rosoboroneksport.

Kineski zvaničnik je istakao da je vojna saradnja Kine i Rusija uobičajena saradnja dve suverene države u skladu sa međunarodnim pravom te da SAD nemaju pravo da se mešaju u takvu praksu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading