Kineska vlada spremna da sprovede kontroverznu ideju do 2020: Kreće potpuni nadzor ljudi!

Autor:

Svet

21.09.2018

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladajuća Komunistička partija Kine donela je odluku da u praksi počne da primenjuje kontroverzni program "Društveni kredit", koji će podrazumevati 24-časovni nadzor svih 1,4 milijarde stanovnika te zemlje kako bi njihove navike, način života i odnos prema društvu bili bodovani, a oni nakon toga nagrađivani. Sistem bi trebalo da potpuno postane funkcionalan do 2020, a u njegovoj primeni učestvovaće 200 miliona kamera postavljenih širom zemlje, kao i posebne aplikacije na mobilnim telefonima. Vlada u Pekingu, koja ističe da to ne znači da se građani neće slobodno kretati, veruje kako će upravo na taj način među njih vratiti poštenje, iskrenost i čast.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kina

"Društveni kredit" u Kini je nešto poput lične kartice s bodovima, koju će dobiti svi stanovnici.

Oni koji budu imali visok društveni kredit imaće VIP tretman u hotelima i na aerodromima, dobijaće jeftine kredite, biće im omogućen ubrzan upis na najbolje univerzitete, kao i pristup najboljim radnim mestima. S druge strane su oni s niskim društvenim kreditom, koji mogu da dobiju zabranu putovanja, zapošljavanja u državnim firmama, ali i podizanja kredita.

"Društveni kredit" je poput lične kartice s bodovima, koju će dobiti svi stanovnici i tako biti kažnjavani i nagrađivani

- Nadzorne kamere biće opremljene softverom za prepoznavanje lica i skeniranje tela, kao i specijalni uređaj za praćenje kretanja građana - navode svetski mediji, šokirani idejom kineske vlade za koju tvrde da će uništiti sve što ima veze sa ličnim slobodama ljudi.

Interesantno je da će društveni kredit zavisiti od svakodnevnih životnih navika ljudi, kao i od obrazovanja, kontakata sa drugima i slično. Na primer, on će biti smanjen za nekoliko bodova ako osoba kupi preveliku količinu alkohola, ali će biti povećan kupovinom pelena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading