SAD UVODI SANKCIJE HAŠKOM SUDU?!

Autor: Tanjug

Svet

11.09.2018

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp spreman je da uvede sankcije Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu ukoliko se na optuženičkoj klupi nađu državljani SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

Ovaj sud trenutno razmatra podizanje optužnice protiv najmanje jednog američkog vojnika zbog zlostavljanja zarobljenika u Avganistanu.

Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost i jedan od njegovih najbližih saradnika, doveo je u pitanje i sam legitimitet ovog suda.

Fatu Bensuda, tužilac Međunarodnog krivičnog suda, prošle godine je zatražio da se sprovede puna istraga o ratnim zločinima počinjenim u Avganistanu, uključujući i one za koji su odgovorni američki vojni i obaveštajni zvaničnici.

Tužilaštvo može da sprovodi nezavisne istrage, ali je za podizanje optužnice neophodno odobrenje sudskog veća. SAD se nalaze među nekoliko desetina država koje nisu podržale osnivanje ove međunarodne institucije.

U njegovu nadležnost spadaju slučajevi kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini, a interveniše kad nacionalne zakonodavne vlasti ne mogu ili ne žele da odgovorne privedu pravdi. Međunarodni krivični sud u Hagu je osnovan Rimskim statutom iz 2002, koji su dosad potpisale 123 zemlje.

MOGUĆE MERE
- sudijama i tužiocima Haga zabranjuje se ulazak u SAD
- računi sudija i tužilaca Haga biće blokirani u SAD
- sudije i tužioci Haga biće mete pravosuđa u SAD

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading