RUSI PROVALALI PAKLENI PLAN: Britanci spremaju još jedan napad "lažnom zastavom"

Autor: informer.rs, Republika

Svet

25.08.2018

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je da sirijska Al Kaida, koja ratuje kao Džebhat an-Nusra, uz pomoć britanskih tajnih službi sprema novu provokaciju protiv legalne vlasti u Damasku

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Portparol ruskog vojnog vrha general Igor Konašenkov precizirao je da se hemijski napad-provokacija priprema u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom nusrovaca i njihovih saveznika. I da je osam kontejnera s hlorom dopremljeno u  grad Džisr-eš-Šugur u Idlibu, a nakon toga prevezeno u obližnje selo Halujz.

Konašenkov je naveo da je na istu lokaciju stigla i grupa bojovnika koju je britanska privatna vojna kompanija "Oliva" obučavala rukovanju bojnim otrovima.

Prema njegovim rečima, upravo ta grupa će posle napada glumiti "Bele šlemove" koji pomažu "otrovanim".

Još je ukazao da će Sjedinjene Države, velika Britanija i Francuska taj novi montirani "hemijski napad" iskoristiti za novo raketiranje Sirije.

Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio je pre nekoliko dana zvanični Damask da ne koristi hemijsko oružje jer će se u suprotnom suočiti sa "snažnim odgovorom".

Prethodno su u zajedničkom saopštenju SAD, Francuska i Velika Britanija upozorile su sirijskog predsednika Bašara Asada da upotreba hemijskog oružja neće proći nekažnjeno.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov ovim povodom je poručio parizu, Londonu i Vašingtonu da će Rusija i dalje pomagati zakonitoj vlasti Sirije.

I on je upozorio da je moguća nova gruba provokacija Zapada protiv Sirije. Objasnio je da će je SAD, Britanija i Francuska pokušati da iskoriste za novi pritisak sračunat na svrgavanje vlasti u Damasku.

Konašenkov je, inače, istovremeno izjavio da su Amerikanci u Persijski zaliv - upravo radi udara po Siriji - poslali razarač The Sullivans opremljen sa 56 krstarećih raketa, a u avio-bazu El-Udejd  Kataru prebacili strateške bombardere V-1V koji mogu da nose po 24 krstareče rakete vazduh-zemlja AGM-158 JASSM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading