(FOTO) ZAPANJUJUĆE SCENE: NEONACISTI marširali ulicama Berlina u čast RATNOG ZLOČINCA

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.08.2018

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 600 neonacista marširalo je danas ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neonacisti pravili nerede po Berlinu

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgusta 1987. kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista dok se kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi.

Berlinska policija govori o "manevru" kojim su organizatori neonacističkog marša hteli da izbegnu blokadu što se redovno događalo ranijih godina.

Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna ili ne?

Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika levog i desnog spektra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading