TRAMP UDARIO NA CIA: Brenanu zabranio pristup podacima!

Autor:

Svet

16.08.2018

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik ne prestaje da iznenađuje odlučnim i, prema mnogima, nepromišljenim potezima, pa je bivšem direktoru Centralno obaveštajne agencije (CIA) Džonu Brenanu, kojeg je nedavno smenio s te pozicije, zabranio pristup poverljivim podacima. Ta vest i ne bi bila tako neobična da se predsednik poslednjom odlukom nije ustremio na jednu od najmoćnijih obaveštajnih agencija na svetu kaznivši donedavno njenog prvog čoveka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Ovo je deo pokušaja gospodina Trampa da naruši slobodu govora i kazni kritičare. Trebalo bi da užasno zabrine sve Amerikance, uključujući i obaveštajne profesionalce, o ceni koju plaćaju kada progovore. Moji principi vrede mnogo više od pristupa podacima. Neću se povući - poručio je Brenan i time poslao nedvosmislenu poruku svim kolegama u različitim bezbednosnim strukturama u SAD. Analitičari i taj Trampov potez smatraju izuzetno nepromišljenim i naivnim jer je dobro poznato da su obaveštajne strukture svake zemlje čvrsto povezane i da penzionisanjem njihovi oficiri odlaze samo u formalnu penziju.

Mediji: Obaveštajci mogu biti smenjeni i zamenjeni, ali pristup poverljivim podacima i njihova umreženost ostaju do kraja života

- Obaveštajac je aktivan do kraja života. Oni mogu biti smenjeni i zamenjeni, ali pristup poverljivim podacima i njihova umreženost ostaju do kraja života - prenose američki mediji navodeći neimenovane stručnjake iz oblasti bezbednosti.

Naime, Tramp je optužio Brenana da je zloupotrebljavao pristup poverljivim informacijama i da "seje haos i podelu" u američkoj administraciji. Međutim, američki lider ne planira da se zaustavi na Brenanu. On u strvari namerava da uskrati pristup poverljvim informacijama još nekim bivšim visokim zvaničnicima američke administracije, ali njihova imena zasad ostaju nepoznata.

Stručnjaci upozoravaju da bi takva politika američkog predsednika mogla protiv njega da okrene čitav bezbednosni sektor u SAD jer se nakon vesti o Brenanu mnogi obaveštajci plaše da bi mogli da prođu kao i on. To bi, zaključuju analitičari, moglo da stvori snažan i opasan blok moćnih obaveštajaca protiv Trampa, što bi moglo da predstavlja pucanj u glavu prvog čoveka Amerike i slabe izglede da osvoji i sledeći mandat u Beloj kući.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading