ŠTA AKO "STANE VREME"?! Hoće li Evropa letnji ili zimski mod?

Autor: Tanjug

Svet

16.08.2018

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se završava velika anketa Evropske unije koja treba da pruži uvid u to šta građani misle o ukidanju sezonskog pomeranja kazaljki. Da će ono biti ukinuto, gotovo je izvesno, piše Dojče vele dodajući da se ne zna kada bi se to dogodilo i da li bi se zadržalo letnje ili zimsko računanje vremena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

EU je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena, a ako ne žele, koje računanje žele da zadrže: ono zimsko ili letnje?

Mnogi građani EU su ovu ideju prihvatili oberučke. Oko dva miliona njih se uključilo u onlajn raspravu na stranicama Evropske komisije koja je započela 4. jula, a završava danas, 16. avgusta.

Da li je to početak nove ere? - pita se DV.

Poslanik nemačkih Liberala u Bundestagu Mihael Tojrer je u to ubeđen.

- Siguran sam da će prebacivanje s letnjeg na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto. Samo još nije sigurno kada - kaže Tojrer koji se ranije, tokom mandata u Evropskom parlamentu, zalagao za ukidanje pomeranja kazaljki.

Ako bi svaka zemlja birala da li ostaje pri promeni vremena ili ne, nastao bi HAOS

On je uveren da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku.

- Ova inicijativa bi mogla da ojača jedinstvo unutar Unije. Nekoordinisane promene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promeni ili ne, to bi izrodilo haosom - smatra liberalni političar.

Ali put do promene je dug i trnovit. Pogotovo kada se radi o EU. Vrednovanje rezultata ispitivanja će potrajati, poručuje kancelarija EK u Berlinu. I stručnjaci još moraju da daju svoje mišljenje pre nego što Evropska komisija donese preporuku.

Već je sada jasno da promena računanja vremena u šestomesečnom ritmu ne ispunjava cilj zbog kojeg je uvedena, navodi DV.

Ušteda energije je zanemariva, priznaje i EK. Umesto toga direktni udarac na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

Ali drugo pitanje je hoćemo li večno ostati pri letnjem ili zimskom računanju vremena? Odgovor nije lak. U prilog letnjem računanju govori da jedan sat dnevnog svetla više omogućuje više vremena za radove na polju. Školarci i radnici bi mogli još po danu stići kucama, a i sportska takmičenja bi moga biti održavana kasnije.

Cela EU pomera kazaljke zajedno još od 1996, u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading