IZVEŠTAJ OEBS KOJI JE SVE ŠOKIRAO: Rusija se sprema za rat u Ukrajini, OVO JE SNIMILA ŠPIJUNSKA LETELICA!

Autor: Republika

Svet

15.08.2018

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savremeni ruski sistemi za elektronsko ratovanje su uočeni u oblastima koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade u istočnom delu zemlje, navodi se u objavljenom izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

RepublikaFoto: youtube.com/OSCE
Ruski kamioni

U izveštaju, koji je objavljen 11. avgusta od strane Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini (SMM), govori se o tome da je bespilotno vazdušno vozilo (UAV) otkrilo vojna vozila koja su identifikovana kao ruski sistemi za elektronsko ratovanje, kao i anti-UAV sistem.

OEBS SMM je uočio sisteme za elektronsko ratovanje Leer-3 RB-341V, 1L269 Karasukha-2, RB-190A Bylina, i Repellent-1 anti-UAV sistem u blizini Čornuhine (64 km jugozapadno od Luganska) u oblasti koja nije pod kontrolom vlade.

Prema izveštaju OEBS SMM-a, savremeni ruski sistemi za elektronsko ratovanje su po prvi put viđeni u Ukrajini, dodajući da tokom drugog leta preko iste te oblasti, UAV SMM-a nije uočio te iste sisteme.

- 2. avgusta, tokom leta iznad iste oblasti, UAV nije uočio te iste sisteme - kaže se u izveštaju.

Prema rečima OEBS SMM-a, 7. avgusta u 22:15h, UAV je uočio konvoj osam prekrivenih teretnih kamiona sa po šest točkova kako se kreću istočno duž puta u blizini Toreza (62 km istočno od Donjecka, nije pod kontrolom vlade). 

U blizini Maniča, oko 3,5 km pre nego što se stigne do ukrajinske granice sa Ruskom Federacijom, konvoj se okrenuo na istok na zemljanu stazu koja vodi preko granice. UAV je zatim primetio drugi konvoj koji je putovao prema zapadu sa granice sa Ruskom Federacijom duž iste te zemljane staze.

2014.godine, nakon Euromajdan protesta i pada ukrajinskoj predsednika Viktora Janukoviča, ruski vojnici su bez upozorenja preuzeli kontrolu nad strateškim pozicijama i infrastrukturom na ukrajinskoj teritoriji Krima, piše Informer.rs.

Rusija je zatim aneksirala Krim, a demonstracije proruskih grupa u oblasti Donbasa u Ukrajini su eskalirali u oružani sukob između ukrajinske vlade i separatističkih snaga (koje podržava Rusija) samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading