TRAMPOVE SANKCIJE, KINI STRPALE 5 MILIJARDI $ U DŽEP!

Autor: Tanjug

Svet

13.08.2018

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska državna naftna kompanija, CNPC, preuzeće pet milijardi dolara vredan energetski projekat u Iranu, South Pars 11 (SP11), nakon što su Trampove nove sankcije islamskoj republici izgurale dosadašnjeg "vođu", francusku naftnu kompaniju Total, piše Fortune.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kinezi su se 2016. godine priključili konzorcijumu koji je uključivao Total i iransku naftnu kompaniju Petropars u projektu razvoja South Parsa, najvećeg polja prirodnog plina na svetu, smeštenog u Persijskom zalivu.

CNPC je do sada držao udeo od 30 posto, ali povlačenjem Totala, koji je trebalo da drži 50,1 posto i već uložio 45,7 miliona dolara u projekat, kineska naftna kompanija će obezbediti puno veći udeo. Iako ugovor još nije službeno izmenjen, Mohamad Mostafavi, čelnik investicijskog odeljenja Nacionalne iranske naftne kompanije, potvrdio je da će "CNCP postati glavni operativni partner u projektu", prenosi Jutranji list.

Značilo bi to zapravo da je u neobičnom obrtu, predsednik SAD-a, Donald Tramp pomogao Kini, dosadašnjem "trgovinskom neprijatelju", vraćanjem strogih sankcija Iranu koje su donedavno bile ukinute sklapanjem iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Obrnuće Tramp tu lovu za dan

- Svato ko posluje sa Iranom, neće poslovati s SAD-om – zapretio je Tramp na Tviteru i time otvorio prostor kineskoj kompaniji za ekspanziju poslovanja u Iranu.

Inače, izgurani francuski Total već je bio prisiljen na povlačenje zbog sankcija u 2009. godini. Pre toga izvorni je plan Francuza bio da ulože milijardu dolara u SP11 i zacrtaju dnevnu proizvodnju od 400 hiljada barela nafte.

Nakon što je 2015. godine potpisan nuklearni sporazum između Irana, SAD-a, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije koji je trebao da ograniči nuklearne ambicije te zemlje, svetske su kompanije pohrlile u to područje. Između ostalih i nemačko osiguravajuća kompanija Alijanc i danski tankerski operator Maersk.

Obe kompanije su se odlučile za povlačenje svog poslovanja još u maju kada je predsednik SAD-a tek najavio vraćanje sankcija i povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading