PROCURELI SPISI: Ovo je šef Kremlja zahtevao od Trampa

Autor: Republika

Svet

09.08.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao je od svog američkog kolege Donalda Trampa da SAD smanje broj nuklearnih bojevih glava, obećavši da će isto učiniti i Ruska Federacija. To je otkrio američki list Politiko došavši u posed strogo čuvanog dokumenta koji je šef Kremlja 16. jula dao Trampu tokom susreta iza zatvorenih vrata u finskoj prestonici Helsinkiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp

Uredništvo Politika tvrdi da su spisi došli do njihove redakcije iz ruskog izvora, te da je dokument pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja" ispisan na ruskom jeziku na ćirilici. Osim drastičnog smanjenja broja nuklearnih bojevih glava, Putin je u papirima naveo i kako dve zemlje moraju da rade na kontroli i ostalih sistema za masovno uništenje, koji mogu da prete opstanku čitavog sveta.

- Kao najveće nuklearne sile, naša je obaveza i odgovornost da radimo na međunarodnoj bezbednosti - rekao je ranije Putin.

Putin: Kao najveće nuklearne sile, naša je obaveza i odgovornost da radimo na međunarodnoj bezbednosti

Bela kuća juče, međutim, nije želela ni da potvrdi ni da demantuje navode Politika o postojanju specijalnog dokumenta ruskog lidera za Trampa.

- Tokom istorijskog sastanka predsednika, oni su diskutovali o mnogim temama, uključujući i nuklearni arsenal - rekao je Garet Markiz, portparol Američkog nacionalnog bezbednosnog saveta, i dodao da se ni Putin ni Tramp pre mesec dana nisu obavezali ni na šta.

S druge strane, državni sekretar Majk Pompeo izrazio je optimizam zbog bilo kakvih najava iz Moskve za održavanje svetskog mira.

BROJ: 90 odsto nuklearnog arsenala u svetu drže Rusija i Amerika

 

- Pregovori o kontroli oružja su osnova da bi dve zemlje mogle da naprave bilo kakav progres - naglasio je Pompeo.

Inače, kontrola naoružanja je tema kojom se Rusija i Amerika međusobno bave već decenijama, ali ona je proteklih nekoliko godina, zbog sporova Vašingtona i Moskve u vezi sa situacijama u Siriji i Ukrajini, bila stavljena u drugi plan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading