TRAMPOVA RAMPA: Solani zabranjen ulazak u SAD jer je bio u poseti Iranu!

Autor: blic.rs

Svet

25.06.2018

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države su zabranile ulazak bivšem generalnom sekretaru NATO i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova Havijeru Solani, nakon što je on putovao u Iran, zemlju koju je predsednik Donald Tramp stavio na svoju crnu listu.

Havijer Solana

Solani, koji je trebalo da održi govor u Institutu Brookings u Vašingtonu, odbijena je američka viza elektronskim sistemom autorizacije zbog posete neprijateljskoj državi, prenosi "El Pais".

Poslednji put je Solana posetio Iran 2013. godine kada je išao na sastanak sa predsednikom Hasanom Rohanijem.

"El Pais" je citirao izvore u američkoj ambasadi u Madridu koji su rekli da američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) automatski odbacuje zahteve ljudi koji su posetili bilo koju od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD.

Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

U razgovoru sa novinama El Pais, Solana je negirao incident i potvrdio da je u procesu dobivanja vize. Solana je generalni sekretar NATO–a od 1995. do 1999. godine i predvodio je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije i završetka mandata, Solana je postao generalni sekretar Zapadno–evropske unije, zatim generalni sekretar Saveta Evropske unije, a ubrzo potom, dobija i funkciju Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading