OPOZICIONA NOVA DEMOKRATIJA KRITIKUJE: Tužan dan za Grčku, DAN SRAMA

Autor: Tanjug

Svet

17.06.2018

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka opoziciona Nova demokratija saopštila je, povodom potpisivanja sporazuma po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija, da je "danas dan srama i tužan da za Grčku".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Parafirali sporazum: Zoran Zaev i Aleksis Cipras

Nova demokratija, čiji je lider Kirjakos Micotakis, smatra da sporazum šteti nacionalnim interesima zbog priznanja makedonskog jezika i nacionalnosti.

- Danas je tužan dan za Grčku, takođe i dan srama za premijera Aleksisa Ciprasa i njegovog koalicionog partera Panosa Kamenosa - navodi Nova demokratija, optuživši ih da su "obavezali Grčku na sporazum koja je stavlja pred svršen čin, što će u budućnosti biti izuzetno teško promeniti".

Ova konzervativna stranka je kritikovala vlada i zbog akcije policije protiv demonstranata, koji su danas protestovali zbog sporazuma.

Protesti su, kako je preneo "Katimerini", održani u selu Pisoderi, nedaleko od Psaradesa, na grčkoj obali Prespanskog jezera, gde je sporazum potpisan.

Demonstranti su nosili transparent s natpisom "Makedonija je Grčka" i pokušali su da probiju kordon policije.

Policija je bacila suzavac i uspela da ih odbije.

Prema podacima policije, 14 osoba je povređeno, uključujući i sedmoro policajaca.

- Vlada izgleda da ne shvata da je velika većina Grka protiv nje - navodi se u saopštenju Nove demokratije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading