"SI JE JEDINI S KIM SAM PIO VOTKU I SLAVIO ROĐENDAN"

Autor:

Svet

08.06.2018

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u petak otputovao u trodnevnu posetu Kini, otkrio je dosad nepoznate detalje o svom prijateljstvu s kineskim liderom Si Đinpingom, uključujući i to da je moćni Si jedini državnik na svetu s kojim je šef Kremlja slavio rođendan i to uz votku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
UDRUŽENI Si i Putin najavili zajedničku borbu protiv američkog imperijalizma

U nesvakidašnjem otvaranju u intervjuu za kinesku državnu televiziju CCTV Putin je najavio kako u Kinu odlazi da još više učvrsti veze Moskva-Peking, i to baš na dan kada su se na drugom kraju sveta, u kanadskom Kvebeku, na samitu G7 okupili moćnici sedam industrijski najrazvijenijih država na zapadu.

Moćni dvojac sastao se baš na dan kad je u Kanadi počeo samit G7 najjačih država na zapadu

- Predsednik Si je jedini predsednik neke države koji je sa mnom slavio moj rođendan... tada smo pili votku i počastili se sa malo mezeta - rekao je Putin u intervjuu, a zatim dodao da će sigurno na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kineskom gradu Ćingdao probati specijalitete kuhinje iz tog mesta.

 

 

- Volim morske plodove i meso jelena, ali ću pokušati da ne pijem previše - rekao je ruski lider kroz osmeh, ne otkrivši, pritom, kada je sa Sijem obeležavao rođendan, koji je inače 7. oktobra.

Analitičari podsećaju da su Rusija i Kina, posebno u protekle dve godine, odgovorile na američku strategiju nacionalne bezbednosti, u kojoj se dve države opisuju kao glavni protivnici SAD. Pritom se sve vreme, kako je napomenuto, zalažu za dalje proširenje ekonomske, političke i vojne saradnje.

3. put za godinu dana šef Kremlja otišao u Peking

Putina je u Kini u petak najpre dočekao premijer te zemlje Li Kećijang, koji je naveo kako očekuje da bilateralna trgovina Moskve i Pekinga u 2018. dostigne vrtglavih 100 milijardi dolara, a istakao je i spremnost dodatnog proširivanja saradnje. Putin je na to odgovorio da su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine dostigle odličan tempo, a nakon što se sastao i sa Đinpingom, u saopštenju je otkrio da će se njih dvojica zdušno boriti za opstanak iranskog nuklearnog sporazuma, iz kog se Amerika povukla i ugrozila svetski mir.

- Veze Rusije i Kine nisu uspostavljene preko noći. Verujem da je odlučujući trenutak zbližavanja bio kada je bivši šef SAD Barak Obama zaoštrio odnose prema Moskvi zbog Krima i Ukrajine, a sa Pekingom zbog širenja njegovog uticaja u Južnom kineskom moru - objasnio je Ričard Makgregor sa Instituta Loui u Sidneju.

Inače, Si je u petak dodelio Putinu medalju prijateljstva.

Protivteža zapadnjačkom samitu G7

- Putinu je najpre u petak priređen zvanični državnički doček u Velikoj sali naroda u centru Pekinga

- nakon toga se sastao s kineskim premijerom Li Kećijangom
- po prijemu kod predsednika Si Đinpinga dvojica lidera su prisustvovala hokejaškom meču juniorskih timova Kine u Tijanjinu
- planirano je da dvojica predsednika u subotu otputuju u Ćingdao kako bi prisustvovali samitu Šangajske organizacije za saradnju (i to u vreme održavanja G7 u Kvebeku)
- tamo im se priključuju i šest lidera iz regiona, uključujući indijskog premijera Narendru Modija i pakistanskog šefa vlade Šahida Abasija
- teme će biti borba protiv terorizma, sprovođenje u delo kineskog projekta Put svile, ali i predstojeći susret Kim Džong Una i Trampa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading