TRAMP OTKAZAO ISTORIJSKI SUSRET SA KIMOM: Molim se Bogu da naša nuklearna moć nikada ne bude upotrebljena

Autor: Tanjug

Svet

24.05.2018

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je dugoplanirani i dugo očekivani samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un i Donald Tramp

Samit je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju".

- Radovao sam se unapred što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak - napisao je Tramp u pismu severnokorejskom lideru. 


- Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena - napisao je, između ostalog, Tramp. 

Predsednik SAD se zahvalio Kimu na oslobađanju talaca, koji su sada kod kuće sa svojim porodicama. 

- To je bio lep gest, koji veoma cenim - naveo je američki predsednik. 

- Svet, a posebno Severna Koreja, izgubila je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo - ocenio je Tramp, dodajući da je propuštena prilika i da je to "tužan momenat u istoriji". 

Ranije danas, Severna Koreja ponovo je zapretila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom. 

Zamenica ministra za spoljne poslove Severne Koreje Čo Son Hui rekla je da je budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona "u potpunosti" na SAD i osudila je komentare američkog potpredsednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Severnu Koreju sa Libijom. 

Ona je Pensa nazvala "političkim glupanom" jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading