Brisel dočekao novi hladan tuš iz Italije: ONI SU NAJVEĆA NOĆNA MORA EU!

Autor:

Svet

18.05.2018

05:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnike Evropske unije (EU), koji su se juče sastali na Samitu zapadnog Balkana u bugarskoj prestonici Sofiji kako bi iznašli rešenja za mnoga aktuelna goruća pitanja Starog kontinenta, dočekao je hladan tuš iz Italije objavom da su dve desničarske i antisistemske stranke na korak do formiranja nove vlade. Reč je o Pokretu pet zvezdica Luiđija di Maja (31) i krajnje nacionalističke Lige Matea Salvinija (45), koji nisu krili antibriselska osećanja, zbog čega predstavljaju pravu noćnu moru za Uniju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Luiđi di Majo

Majo i Salvini, koji je u koaliciji sa Forca Italijom nekašnjeg premijera Silvija Berluskonija, sastali su se juče radi finaliziranja poslednje tačke sporazuma o zajedničkom vladanju, prema kojoj bi njihova koaliciona vlada, između ostalog, srezala poreze i povećala socijalna davanja, što predstavlja neke od ključnih tačaka razilaženja s politikom EU. To bi, naime, koštalo državnu italijansku kasu više milijardi evra, pa su te najave zabrinule i investitore, posebno zbog činjenice da je Italija treća najveća privreda u evrozoni.

Di Majo i Salvini najavili da će prvo smanjiti poreze i povećati socijalna davanja, što je potpuno u suprotnosti s politikom EU

Pokret pet zvezdica i Liga, koje su na izborima održanim 4. marta izašle kao dve najjače stranke, dogovaraju zajedničku političku agendu kako bi izvele zemlju iz krize koja je nastala jer je duže od 10 nedelja izgledalo kako su pregovori o vladi propali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

- Ostalo je još šest spornih tačaka, ali se očekuje da će oni to lako prevladati - prenose agencije, na šta je juče odmah reagovao potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, koji je istakao da bi nova italijanska vlada trebalo da poštuje fiskalnu disciplinu i nastavi sa smanjivanjem javnog duga. On, inače, kada se stavi u odnos s bruto domaćim proizvodom (BDP) iznosi 130 odsto i drugi je najveći u Evropi, odmah iza Grčke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading