UJEDINILA SE OPOZICIJA U TURSKOJ: Formiran savez protiv Erdogana

Autor: Tanjug

Svet

05.05.2018

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Turskoj su čelnici četiri opozicione stranke objavili danas da su formirali politički savez uoči izbora 24. juna, sa ciljem da on predstavlja razuman izazov Partiji pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navodi AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čeka ga težak zadatak: Redžep Tajip Erdogan

Savez nacije

Navodi se da je poslanik glavne opozicione turske Republikanske narodne partije Bulent Tezdžan objavio formiranje "saveza nacije".

AP navodi da je njegova stranka udružila snage sa novoosnovanom nacionalističkom Dobrom partijom, islamu naklonjenom Partijom sreće i Demokratskom partijom koja pripada desnom centru, kako bi pokušali da oslabe 16-godišnju dominaciju Erdoganove stranke u parlamentu.

Navodi se da će ove četiri stranke izabrati sopstvene kandidate koji će se suprotstaviti Erdoganu na predsedničkim izborima, a kao savez će nastupiti na parlamentarnim izborima, koji su zakazani istog dana.

Republikanska narodna partija, glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je juče poslanika Muharema Indžea za protivkandidata turskom predsedniku Erdoganu na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji.


AP navodi da je Indže na kongresu ove sekularne stranke objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice, već svih 80 miliona stanovnika Turske.

Indže je, da bi simbolično pokazao da bi kao predsednik države bio neutralan, skinuo s odeće značku partije i umesto nje zakačio značku sa turskom zastavom.

Kraj depresivnih vremena

- Mi ćemo uspostaviti pravdu. Bićemo nepristrasni. Bićemo nezavisni - obećao je Indže, optuživši Erdogana za podrivanje demokratije.


Rojters podseća da Republikanska narodna partija nikada nije pobedila Erdogana na izborima za njegovih deceniju i po na vlasti.

- Depresivna vremena će biti okončana 24. juna - poručio je Indže hiljadama pristalica koji su mahali zastavama na mitingu u Ankari.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading