PREMIJERNO U BELOJ KUĆI: Pompeo položio zakletvu, prisustvovao Tramp

Autor: Tanjug

Svet

02.05.2018

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi američki državni sekretar Majk Pompeo položio je u sredu zakletvu na ceremoniji u Stejt departmentu kojoj je prisustvovao i predsednik SAD Donald Tramp, kome je to bila prva do sada poseta sekretarijatu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Položio zakletvu: Majk Pompeo

Tramp je opisao Pompea kao “pravog američkog patriotu”. 

Bivši direktor CIA zamenio je na čelu Stejt departmenta Reksa Tilersona, koga je predsednik otpustio u martu.

Novi državni sekretar Majk Pompeo pohvalio je dosadašnji rad američkih diplomata pod Trampovom administracijom.

Među budućim izazovima naveo je odluku o daljim koracima u pogledu, kako je rekao, "problematičnog" nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali i ukazao da je pred Amerikom mogućnost "bez presedana" da promeni tok istorije na Korejskom poluostrvu, prenosi Glas Amerike.

- Podvlacim reč “mogucnost”. Još smo u ranoj fazi i ishod je svakako nepoznat. Ali jedno je sigurno. Ova administracija neće ponavljati greške iz prošlosti. Oči su nam širom otvorene. Vreme je da se ovo reši jednom zauvek. Loš dogovor nije opcija. Američki narod računa na nas da ovo uradimo kako treba. Posvećeni smo trajnom, nepovratnom ukidanju severnokorejskog programa oružja za masovno uništenje i želimo da se to obavi bez odlaganja”, rekao je on.


Predsednik Tramp je primetio da oseća entuzijazam medu osobljem Stejt Departmenta kakav nije viđen godinama ako ne i decenijama. On je, donekle zagonetno, poručio okupljenima da su “pred njima stvari koje trenutno uopšte ne očekuju, navodi VOA. Tramp je pohvalio Pompea na dosadašnjem radu na zaštiti američkih interesa i izrazio uverenje da će biti izvanredan 70. državni sekretar.

- Ne mogu da zamislim bolju osobu da vodi ove predane javne službenike od našeg novog državnog sekretara Majka Pompea. Čestitam vam, nemam sumnje da će Amerika biti ponosna na vas - kazao je Tramp.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading