(FOTO) RUGLO OD GRADA: Članica Evropske unije, a prestonica ne liči ni na šta

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.04.2018

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni grad Rumunije, Bukurešt, mogao bi se nazvati i gradom kablova, jer na svim zgradama vise kablovi od telefona, interneta i drugih digitalnih usluga.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Sa svake zgrade u Bukureštu vise kablovi od interneta, televizije, telefona...

Ovakvi kablovi ne mogu da se vide u drugim metropolama.

Nekome ko prvi put dođe u Bukurešt, posebno sa zapada, odmah upada u oči da u jednoj metropoli zemlje koja je članica EU na svim zgradama vise kablovi i to potpuno neskriveno. 


Gotovo nijedno zdanje nije pošteđeno visećih kablova na svojoj fasadi, koji od zgrade do stubova vise i kvare svaki pogled, a nema ih jedino na novijim zdanjima.

U zapadnim zemljama članice EU takva "šuma“ kablova ne bi mogla da se vidi ni u najmanjem mestu, a kamoli u nekoj od metropola. 

U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a „estetski nesklad“ bio bi odmah uklonjen. 


Međutim, u Bukureštu, iako se radi o gradu u EU, nema strogih zapadnih propisa vezanih za izgled i održavanje zgrada.

Rumunima, stanovnicima Bukurešta, gomila visećih kablova na zgradama nije ništa nenormalno i oni se čude kada neko to primeti i upita ih za njih. 


Kako je objašnjeno Tanjugu, kablovi su posledica nedovršene restitucije, zbog čega se odustalo se od kopanja dovoda kablova sa ulice, ali i njihovog skrivanja bušenjem voda u fasadi. 

Inače Bukurešt je i grad u "urbanističkoj tranziciji" sa mnoštvom dizalica i zdanja u izgradnji, brojnih modernih kafića, restorana, ali i urušenih zdanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading