KATASTROFA OKO NUKLEARNOG SPORAZUMA: Iranski predsednik žestoko zapretio TRAMPU

Autor: Tanjug

Svet

24.04.2018

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Irana Hasan Rohani upozorio je danas američkog predsednika Donalda Trampa da se drži nuklearnog sporazuma sa Teheranom potpisanog sa svetskim silama 2015. ili će biti suočen sa "teškim posledicama".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani

- Govorim onima u Beloj kući da ukoliko se ne budu pridržavali svojih obaveza, iranska vlada će reagovati snažno - Rohani je rekao u govoru koji je uživo prenosila državna televizija, preneo je Rojetrs.

- Ukoliko bilo ko izneveri sporazum, treba da zna da će biti suočen sa teškim posledicama - dodao je Rohani.

Sporazumom potpisanim između Irana i šest svetskih sila (SAD, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom) dogovoreno je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je, međutim, u prethodnom periodu ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od najgorih ikada sklopljenih sporazuma, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Poslednji rok je 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Tramp ne izda drugačiju izvršnu naredbu, navela je britanska agencija.

Evropska unija je stala u odbranu nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. i odbila da uvede nove sankcije toj zemlji uprkos aktivnostima Teherana u Siriji

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da ni Iran ni Saudijska Arabija ne mogu biti dominantna sila na Bliskom istoku i da na je najpotrebnije da osam zemalja regiona Persijskog zaliva razgovaraju jedne s drugim, umesto jedne o drugima.

- U pokušaju da budemo najjači u regionu, da isključimo jedni druge iz regiona, uspeli smo da uništimo region - rekao je juče Zarif pred Savetom za međunarodne odnose u Njujorku.

Prema njegovim rečima, vreme je da se takva praksa prekine.

Iran je spreman za to jer smo dovoljno veliki, dovoljno stari i dovoljno zreli da razumemo tu realnost - naveo je iranski ministar.

Zarif je izrazio nadu da iranski susedi mogu da sarađuju s Teheranom u transformaciji Bliskog istoka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading