RUSI URADILI POSAO, AMERI BI DA "POKUPE KAJMAK": Evo ko je zaista zaslužan za prekid nuklearnih proba Severne Koreje

Autor: Republika

Svet

21.04.2018

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potez Pjongjanga za zaustavljanje nuklearnih i raketnih testova više je rezultat kolektivnih napora, uključujući i ruske i kineske, nego pretnji Sjedinjenih Država da "zbrišu sa mape" Severnu Koreju, kaže ruski senator Konstantin Kosačev.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Promenio retotiku: Kim Džong Un

Razvoj u ovom pravcu bi mogao biti "vest godine", ali to nije kraj dugotrajne krize u regionu koja je nekada "bila na pragu nuklearnog sukoba", saopštio je šef Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev.

Još mnogo toga sledi - od vraćanja Severne Koreje Ugovoru o neproliferaciji nuklearnog naoružanja i saradnjom sa telom UN-a o nuklearnom nadzoru, do napuštanja agresivne retorike Vašingtona.

Međutim, napredak u deeskalaciji krize na Korejskom poluostrvu omogućen je zahvaljujući naporima "pet zemalja" - članova šestočlanih pregovora - koji osim SAD uključuju i Severnu i Južnu Koreju, Japan, Kinu i Rusiju.

Dijalog

- Održavanje kanala dijaloga sa Pjongjangom od strane Pekinga i Moskve nije ništa manje važan instrument nego javne pretnje "zbrisavanjem sa mape" od strane Vašingtona - rekao je senator.

U stvari, SAD su već preuzele obavezu nakon odluke Pjongjanga.

- Vesti za pozdraviti. Maksimalni pritisak funkcioniše. Američki narod i naši saveznici znaju da ne bi došli do ovde bez snažnog rukovodstva Trampa - ustvrdio je američki potpredsednik Majk Pens.

 

 

Rusija je više puta upozoravala SAD protiv vojnih akcija protiv Severne Koreje, insistirajući na diplomatskom pristupu. Moskva nije prekinula dijalog čak "ni na trenutak", što je bila "odgovorna i ispravna" odluka koja je konačno realizovana, kaže Kosačov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đingping i Kim Džong Un

- Linija političkog rešavanja i mirno rešavanje sporova, za koje se Rusija dosledno zalaže u svim situacijama je pobedila - rekao je on.

Nedavna promena u retorici severnokorejskog lidera Kim Džong Una rezultat je zajedničkog rusko-kineskog pristupa, rekao je zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne odnose, senator Aleksej Čepa.

Prošle godine, Moskva i Peking predložli su plan "dvostrukog zamrzavanja" koji istovremeno zaustavlja testove Severne Koreje i američke ratne igre u regionu. Međutim, Vašington je ignorisao ove pozive i nastavio svoj maksimalni pritisak.

Garancije za bezbednost

- Ako Severna Koreja dobije garancije za svoju bezbednost i prestanu pretnje sa Zapada, prirodno je da će se desiti denuklearizacija regiona - rekao je Čepa.

- To je ono o čemu Rusija i Kina uvek pričaju, a danas se program koji su Rusija i Kina predložili praktično sprovodi - naglasio je on.

Odluka Severne Koreje da obustavi svoje nuklearne i raketne programe dolazi pred očekivani sastanak između Kim Džong Una i predsednika južne Koreje Mun Džae Ina 27. aprila.

Svet takođe isčekuje još jedan događaj bez presedana - sastanak Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa. Međutim, datum sastanka još nije objavljen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading