(VIDEO) MASAKR U TURSKOJ: Pobio četvoro kolega na Univerzitetu!

Autor: Tanjug

Svet

05.04.2018

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri člana osoblja ubijena su danas u pucnjavi na Univerzitetu Osmangazi u gradu Eskišehir, u istoimenoj severozapadnoj turskoj provinciji, a napadač je univerzitetski istraživač, koji je pucao na svoje kolege, saopštio je predsednik Univerziteta Hasan Gonen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Osumnjičeni istraživač-asistent, koji je radio na doktoratu, bio je pod istragom u okviru Univerziteta jer je optužio neke članove osoblja da su sledbenici muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji godinama živi u egzilu u SAD, a koga Ankara krivi za organizovanje neuspelog pokušaja puča u Turskoj 2016, prenosi AP.

Napadač, identifikovan kao Volkan Bajar, pucnjima iz vatrenog oružja usmrtio je zamenika dekana, sekretara fakulteta i dva profesora Pedagoškog fakulteta u okviru Univerziteta, rekao je Gonen novinarima u gradu Eskišehir, oko 250 kilometara zapadno od Ankare.

Gonen je naveo da je policija uhapsila napadača, koji je pokušao da pobegne s lica mesta.

Kako je predsednik Univerziteta rekao, motiv napada je, najverovatnije, lična svađa, a glavna meta je bio dekan Pedagoškog fakulteta, koji nije bio u svojoj kancelariji kada je napadač tamo ušao.

Džemil Judžel, dekan koji je izbegao napad, rekao je da je Bajar bio "mentalno nestabilna i zastrašujuća osoba" i da je stalno podnosio žalbe na članove osoblja, preneo je turski list "Hurijet".

Profesorka Univerziteta, Ajše Ajpaj, opisala je napadača kao navodnog Gulenovog pristalicu koji je lažno optuživao svoje kolege.

Ona je novinarima u kampusu rekla da joj je suprug smenjen s mesta predavača na Univerzitetu Osmangazi i da je u zatvoru proveo više od pet meseci zbog Bajarovih lažnih optužbi da je Gulenov sledbenik.

Ajpaj je optužila Univerzitet da je "štitio" Bajara i da nije preduzimao akciju protiv njega više od godinu dana.

Regionalni guverner Ozdemir Čakadžak rekao je da su tri tužioca određena za istragu o ovom slučaju.

Turske vlasti uhapsile su desetine hiljada ljudi osumnjičenih za povezanost sa pokušajem puča i otpustile više od 110.000 zaposlenih u državnim institucijama, uključujući univerzitete, podseća američka agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading