ANGAŽOVANI ŠPIJUNI I PROSTITUTKE: Otkriveno čime su se služili Trampovi saradnici da bi pobedio!

Autor: Tanjug

Svet

21.03.2018

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska televizija Kanal 4 (Channel 4 News) izvestila je da je suspendovani generalni direktor firme "Kembridž analitika", Aleksandar Niks u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ova televizija organizovala je "tajnu operaciju" u kojoj je snimala Niksa koji tvrdi da se sastao sa tadašnjim republikanskim kandidatom za predsednika "puno puta" i da je njegova firma igrala glavnu ulogu u poslednjim mesecima kampanje.

- Mi smo vršili sva istraživanja. Mi smo prikupljali sve podatke. Bavili smo se čitavom analitikom. Mi smo se radili sve u vezi sa targetiranjem. Vodili smo digitalnu kampanju i oni su informacije za strategiju prikupljali na osnovu naših podataka - rekao je Niks novinarima britanske televizije na tajnom zadatku tokom sastanka sa njima u Londonu.

U ovoj reportaži je otkriveno kakvim se sve sumnjivim metodama ova firma za politički konsalting i analizu podataka služi.

Te metode, koje su reporterima otkrili najviši ljudi u firmi, koristile su se za dobijanje izbora u zemljama od SAD-a do Argentine, Češke, Kenije i Indije, a uključuju špijuniranje i kompromitovanje protivkandidata pomoću bivših britanskih špijuna i ukrajinskih prostitutki.

Kako je AP prethodno preneo, upravni odbor kompanije "Kembridž analitika" saopštio je danas da je suspendovao svog generalnog direktora Aleksandra Niksa dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama.

- Niksovi komentari ne predstavljaju vrednosti niti operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje - navodi se u saopštenju.

Suspenzija, kako se ističe, odmah stupa na snagu.

Istovremeno, javni tužioci za Masačusets i Njujork poslali su danas pismo kompaniji Fejsbuk u kojem traže informacije o ličnim podacima koji su završili u rukama analitičke kompanije "Kembridž analitika", javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor blizak ovom pitanju.

U pismu, upućenom u okviru zajedničke istrage dve savezne američke države, traže se dokumenta o kršenju Fejsbukovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija između te kompanije i "Kembridža analitike" i niz drugih materijala, navodi isti izvor.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Fejsbuk Marka Zakerberga da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju.

Mediji navode da je politička kompanija "Kembridž analitika" (Cambridge Analytica) na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: AP/Dominic Lipinski
Aleksandar Niks

Kako se navodi, "Kembridž analitika" je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da "Kembridž analitika" nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u "Blue Fountain Media", naveo je da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.

Ipak, on je istakao da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading