NAMEŠTALI TRAMPU POBEDU: Pokrali 50 miliona Fejs profila

Autor:

Svet

18.03.2018

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp platio je 15 miliona dolara kompaniji "Kembridž analitika", koja se bavi analizom društvenih mreža, da pokrade podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka i iskoristi ih za njegovu pobedu na predsedničkim izborima 2016. To tvrdi bivši zaposleni u toj kompaniji Kris Vili (28), otkrivši da je lično sakupljao podatke korisnika popularne društvene mreže i prosleđivao ih Trampovom savetniku Stivu Benonu, koji je 2014. postao član upravnog odbora "Kembridž analitike". Momentalno Nakon Vilijevog istupa u javnosti, Fejsbuk je prekinuo saradnju sa "Kembridž analitikom".

RepublikaFoto: pixabay.com
Optužuje ga bivši radnik "Kembridž analitike"

Najnoviji napadi na Trampa i legitimnost njegove pobede na izborima 2016. došli su u trenutku velikih potresa u njegovoj administraciji, posebno uzdrmanoj nakon što je dao otkaze donedavno najodanijim saradnicima - državnom sekretaru Reksu Tilersonu i savetniku za nacionalnu bezbednost Herbertu Rejmondu Mekmasteru. Optužbe za krađu podataka Fejsbuk korisnika mogle bi, kako se očekuje, dodatno da mu uruše kako stabilnost vlade, tako i rejting, zbog čega je Bela kuća oštro negirala da su u Trampovoj kampanji korišćeni podaci koje je sakupljala "Kembridž analitika".

- Koristili smo Nacionalni komitet za prikupljanje podataka, i to je bio najbolji izbor za nas, sve drugo je netačno - saopšteno je iz Bele kuće.

 Bela kuća negira: Koristili smo Nacionalni komitet za prikupljanje podataka, i to je bio najbolji izbor za nas, sve drugo je netačno

Međutim, umešanost pojedinih ljudi iz predsednikovog okruženja u rad te analitičke kompanije govori da je zloupotrebe najverovatnije bilo ako se zna da je i Majkl Flin, prvi Tampov savetnik za nacionalnu bezbednost, bio konsultant u "Kembridž analitici". Ipak, i čelnici te firme, među kojima je i direktor Aleksander Niks, poriču vezu s Trampom.

I oni opleli po Trampu
- Džon Brenan, bivši direktor CIA - Optužio Trampa da je "podmitljiv, nemoralan i politički korumpiran" jer se radovao smeni zamenika direktora FBI Endrua Mekejba
- Otpušteni zamenik direktora FBI Endru Mekejb - Objavio je da ima lične beleške o kontaktima s Trampom i da u njima ima kompromitujućih detalja o predsedniku
- Bivši šef FBI Džejms Komi - "Gospodine predsedniče, američki narod će veoma uskoro čuti moju priču i onda će sami presuditi ko je častan, a ko ne"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading