Zapad režira sirijske Markale?

Autor:

Svet

20.02.2018

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krvoproliće u istočnom delu sirijske provincije Gute, gde je u bombardovanju ubijeno najmanje 98 osoba, među kojima 20 dece i 15 žena, izazvalo je šok i zgražavanje u svetu, ali je ubrzo i iskorišćeno za besomučnu kampanju protiv režima predsednika Sirije Bašara el Asada. Tako je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu samo nekoliko sati od udara objavila kako su za masakr odgovorne vladine snage, s obzirom na to da je napadnuta provincija kod Damaska, poslednje uporište pobunjenika protiv režima na tom prostoru. S druge strane, brojni analitičari su istakli da bi najnoviji pokolj u Siriji, koji dodatno komplikuje situaciju u toj ratom razrušenoj zemlji, mogao da bude izrežiran od Zapada, koji podržava pobunjenike, i to po sistemu viđenom u BiH na sarajevskim Markalama 1994. i 1995.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novi masakr koriste kao kampanju za borbu protiv ASADA

U dva napada na pijacu Markale, 5. februara 1994. i 28. avgusta 1995, ubijeno je više od 100 ljudi, a godinama se tvrdilo da je za njih odgovorna Vojska Republike Srpske. Međutim, kasnije se, na osnovu brojnih svedočenja, pokazalo da su krvoprolića režirana s ciljem da NATO ima izgovor da napadne položaje srpskih snaga, a što je dokazano čak i pred sudom u Hagu jer on nije pribavio dokaze da zločin iz Sarajeva može da se pripiše Srbima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Veruje se da se po sličnom scenariju rata s prostora bivše Jugoslavije odvijaju i dramatični događaji u Siriji, u kojima su prave i jedine žrtve civili.

Mediji: Cilj zapadnih snaga je oduvek bio da svrgnu Asada i one od toga neće odustati. On je predstavljen kao ratni zločinac i to mora da ostane

- Cilj zapadnih snaga je oduvek bio da svrgnu Asada i one od toga neće odustati. On je predstavljen kao ratni zločinac i to mora da ostane - podsećaju mediji, iako se krajem prošle godine činilo da je Amerika zajedno sa svojim zapadnim partnerima prihvatila da predsednik Sirije ostane na funkciji, a na čemu je od početka sukoba u toj zemlji insistirala Rusija.

Međutim, od oktobra prošle godine, kada se ruska vojska u najvećoj meri povukla sa sirijske teritorije, porazivši ekstremiste ISIS, Zapad je poveo nekoliko vezanih napada na Asada. Najpre je optuživan da njegova vojska koristi zabranjeno hemijsko oružje protiv preostalih grupa pobunjenika širom zemlje, a u kojima stradaju i civili, da bi sada, pozivajući se samo na podatke opservatorije, tvrdila da je on odgovoran i za masakr u Guti.

Ovako izveštavaju zapadni mediji o užasu

Gardijan, Britanija - Ovo nije rat, ovo je masakr! Rekordni broj mrtvih u sirijskoj enklavi

Tajm, Amerika - Vlada Sirije granatirala je istočnu Gutu i ubila najmanje 98 ljudi, tvrde aktivisti
Telegraf, Britanija - Deca među 100 ubijenih u Asadovom bombardovanju istočne Gute
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Interesantno je, međutim, kako je ranije pisao ruski Sputnjik, da sirijsku opservatoriju za ljudska prava čini samo jedan čovek, koji se sve vreme nalazi u Britaniji, a koji, navodno, o svim događajima ima najsvežije i najvernije informacije. One do njega dolaze preko aktivista koje unajmljuju nevladine organizacije, a koje, navode ruski izvori, često prenose samo ono što odgovara onima koji im daju novac. Opservatoriju, inače, vodi čovek po imenu Rami Abdul Rahman i u pitanju je sirijski imigrant, koji godinama živi u Britaniji.

Opservatorija je najnoviji masakr u Guti nazvala najsmrtonosnijim u poslednje tri godine na tom prostoru, a izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura naveo je kako se strahuje da bi bitka za enklavu Gutu mogla da se odvija po istom krvavom scenariju kao u Alepu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading