NOVI DETALJI O HAPŠENJU AMERIKANCA DANIJELA KORBETA: CIA POSLALA SPECIJALCA

Svet

12.02.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki marinac Danijel Korbet, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Beogradu, agent je američke obaveštajne službe i u Srbiju je poslat sa zadatkom da obavi takozvanu tihu likvidaciju, što mu je uža specijalnost, tvrde stručnjaci za bezbednost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil i Hilari Klinton

Da je reč o specijalcu CIA za tihe likvidacije, ukazuju i njegove specijalne vojničke sposobnosti, kao i sumnjiva povezanost sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom. Naime, Korbet je visokoobučeni pripadnik elitne jedinice Mornaričke foke, a zvanično je zaposlen kod Džeja Futlika, bivšeg Klintonovg asistenta, u firmi "Rejven militari".

Posebno je simptomatično što je zvanična internet stranica ove firme ugašena nakon što su novinari kontaktirali sa tom kompanijom nakon Korbetovog hapšenja.

Prema saznanjima srpske obaveštajne službe, Korbet je spoljni saradnik CIA, a njegova uža specijalnost je tiha likvidacija, otkrio je profesor Fakulteta bezbednosti Miroslav Bjegović.

- Samim tim možemo da zaključimo koji je bio cilj njegovog dolaska u Srbiju. To može biti ili ubistvo visokopozicionarne državne ličnosti ili mafijaški obračuni u okviru narko-klanova. Ono što je sigurno jeste da je ovaj specijalac CIA došao po određenom zadatku. Problem je ko je naručilac tog zadatka i time treba da se pozabavi naš obaveštajni sistem - napominje Bjegović.

On je dodao i da posebno treba ispitati postojanje antidržavnih snaga u Srbiji koje su zarad ličnih interesa ili da bi se domogle vlasti spremne da pomognu u atentatu.

- Istraga će pokazati da li su Korbetu pomagali srpski državljani, ali je činjenica da je pištolj dobio ovde i da su iz tog razloga i obrisani serijski brojevi sa oružja - zaključuje Bjegović.

Slično misli i Božidar Spasić, bivši funkcioner DB.

- Posebno zabrinjava što se Danijel Korbet vezuje za porodicu Klinton i to daje posebnu težinu njegovim aktivnostima. Nije tajna da Klintonovi imaju veliki biznis na Kosovu i da su uticajni među šiptarskom populacijom. Kada tome dodamo činjenicu da je kod Korbeta prilikom hapšenja pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem, više je nego jasno da je ovaj američki obaveštajac poslat u Srbiju s ciljem da nekog likvidira - kaže Spasić.

Na pitanje koga je Korbet poslat da likvidira, Spasić kaže da odgovor treba tražiti u najavama američkih vlasti da će na ovim područjima biti nemira.

- Zato je najverovatnije da je planirao da izvede atentat na neku visoku državnu ličnost. Cilj je bio da se izazovu neredi u Srbiji i kolaps vlasti - napominje Spasić.

Stručnjak za bezbednost prof. dr Radomir Milašinović takođe po ovom pitanju nema dilemu.

- Čovek takve biografije i još uhvaćen sa pištoljem bez broja sigurno u Srbiju nije došao turistički. On je došao sa ciljem, a najgore što trenutno možemo da pretpostavimo je da je dobio tajni zadatak da nekoga likvidira - ističe Milašinović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading