MERKELOVA UDARILA NA ŠEFA AMERIKE: Tramp bi da kida Evropu, JA MU NEĆU DOZVOLITI

Autor:

Svet

24.01.2018

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel je kao jedan od najvažnijih gostiju Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom skijalištu Davos juče održala govor u kom je poslala jasnu poruku američkom predsedniku Donaldu Trampu - da neće dozvoliti njegovoj administraciji da pokida jedinstvo Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Ona se, naime, osvrnula na najavu Vašingtona da će šef SAD u petak na gala samitu, koji okuplja najveće i najimućnije biznismene i političke zvezde iz čitavog sveta, predstaviti delegatima svoju politiku "Amerika na prvom mestu".

I dok svi to jasno shvataju kao poruku protivnu globalizaciji i približavanju država, članovi Trampove delegacije koji su doputovali dan pre njega u Švajcarsku istakli su da govor šefa Amerike znači "Amerika na prvom mestu", ali ne i usamljenu Ameriku.

Forum u brojkama
5.000  obaveštajaca i policajaca čuva svetske lidere
2.500  učesnika iz 70 zemalja
900 izvršnih direktora na forumu
21  odsto žena prisutno na događaju
1.560  metara je nadmorska visina Davosa

To ipak nije promenilo stav Merkelove.

- Polarizacija je opasna. Podsetila bih vas da ove godine obeležavamo 100. godišnjicu kraja Prvog svetskog rata. U to vreme su najvažniji politički akteri sveta uspavano skliznuli u krizu (insistiranjem na nacionalizmu, prim. aut.). Zato sada moramo da se zapitamo da li smo nešto naučili iz istorije - rekla je Merkelova i pojasnila:

Merkelova: Treba svi da se setimo da je ovo godina kada obeležavamo 100. godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, koji je izbio zbog nacionalističkih stremljenja

- A čini mi se da nismo, pa bi nove generacije rođene nakon Drugog svetskog rata morale da dokažu da su nešto naučile iz te tragedije i da ostanu verne multilateralizmu, da zajednički radimo na rešavanju problema. Zato nas 27 članica EU moramo da pošaljemo jasnu poruku silama poput Indije, Kine i SAD da ukoliko naša politika postane nacionalna, mi ćemo propasti. I s obzirom na to da bi to neki hteli, mi ćemo im uzvratiti jedinstvom - poručila je Merkelova, aludirajući na uverenje zvaničnog Berlina da Trampova administracija ima jasnu nameru da oslabi Evropsku uniju, što uostalom šef Bele kuće i nije krio otkad je došao na čelo Amerike.

- Ideja o polarizaciji i udaljavanju nacionalnih država je kao otrov - naglasila je ona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Nemačka kancelarka se na kraju govora pomalo i našalila kada je kroz osmeh poručila okupljenima na forumu da drže pesnice da njena stranka CDU što pre formira vladu kako bi Berlin ostao ono što je i do sada bio.

Nakon Merkelove, o jakoj Evropi je govorio i predsednik Emanuel Makron, koji je potpisivanjem niza sporazuma sa čelnicom Nemačke u prethodnom periodu iscrtao novi plan EU o definitivnom raskidu Brisela sa Vašingtonom, a što je u vreme administracije Baraka Obame bilo nezamislivo.

Tada je osovina EU-SAD funkcionisala kao svetska sila, što se s dolaskom Trampa i njegovim insistiranjem na Americi kao individualnom moćniku kom niko i ništa drugo nije potrebno da bude lider sveta.

Masovna delegacija, ali bez Melanije
- šest sekretara iz kabineta poveo je Tramp u Švajcarsku
- zet i savetnik Džared Kušner je takođe sa njim i danas će držati predavanje
- ministar finansija Stiven Mnučin stigao je u Davos još juče
- u Trampovom timu su i ministar trgovine Vilbur Ros i savetnik za zdravlje Tom Prajs
- interesantno je da sa njim nije krenula supruga Melanija, a iz Bele kuće je saopšteno da su razlog za to ranije utvrđene obaveze prve dame (to je prvi put da Tramp ide van SAD bez žene)

Inače, mediji sve vreme spekulišu o tome da li će se Merkelova zadržati u Davosu do petka, za kad je najavljeno Trampovo obraćanje delegatima. Očekuje se da on danas stigne u Švajcarsku, a kako stvari stoje, verovatno će ga dočekati razularena masa protivnika, koji od utorka organizuju proteste protiv njegovog nastupa na Davosu.

Trampa u Švajcarskoj očekuju demonstracije stotine besnih levičara, koje su počele još u utorak

S obzirom na to da je tim levičarima zabranjeno da organizuju demonstracije u skijalištu, oni su se premestili u Cirih, te su na ulicama tog grada palili baklje i isticali parole: "Tramp nije dobrodošao", "Tramp je svinja", "Trampe, odlazi kući" i slično. Za njih je američki predsednik nepoželjan kao milijarder koji se našao na čelu jedne zemlje i sada, kako ističu, radi samo za dobrobit najbogatijih.

Podsetimo, republikanac je prvi predsednik Amerike koji dolazi u Davos još od 2000, kada je na tom ekskluzivnom forumu bio tadašnji lider SAD Bil Klinton.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading