OKONČANA BLOKADA FINANSIRANJA AMERIČKE VLADE!

Autor: Tanjug

Svet

23.01.2018

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je kratkoročnu meru finansiranja vlade do 8. februara, čime je okončana trodnevna blokada finansiranja američke federalne vlade, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Konferencija za novinare u Senatu nakon deblokade

Navodi se da je uz 266 glasova "za" i 150 "protiv", ovo telo u kojem većinu imaju republikanci, brzo sledilo primer Senata i usvojilo zakon koji uključuje produžetak na još šest godina Programa za zdravstvenu zaštitu dece (ĆIP), ali ne i zaštitu za mlade imigrante nazvane "Sanjarima", koju su tražile demokrate.

Još samo Trampov potpis

Ova mera finansiranja je prosleđena na potpis predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji bi time trebalo da i definitivno okonča blokadu federalne vlade.

Lideri američkog Senata postigli su prethodno dogovor o nastavku finansiranja vlade, a mera je usvojena sa 81 glasova "za" i 18 glasova "protiv". 

Američki potpredsednik Majk Pens pozdravio je nagodbu kojoj će biti okončana trodnevna blokada finansiranja američke federalne vlade, prva od 2013. godine.

Pre nego što zakon o privremenom finansiranju vlade do 8. februara stupi na snagu, potrebno je, posle saglasnosti i Predstavničkog doma, da ga potpiše i predsednik Donald Tramp, što će se, kako se očekuje, ubrzo dogoditi, prenosi AP.

Demokrate u Senatu su prethodno popustile i pristale da okončaju opstrukciju Senata koja je onemogućavala donošenje zakona o nastavku privremenog finansiranja savezne vlade do 8. februara u očekivanju da bude postignut i konačni dogovor o budžetu. 

Demokrate pristale na nagodbu

Demokrate su pristale na nagodbu nakon što su od lidera republikanske većine dobili uveravanja da će Senat razmatrati predloge o imigraciji tokom narednih nedelja. 

Vođa demokratske manjine u Senatu Čak Šumer rekao je da je lider republikanske većine, senator Mič Mekonel pristao da počne debatu o pitanjima imigracije, odnosno statusu imigranta koji su kao maloletni nelegalno ušli u SAD, a koji su bili zaštićeni izvršnom uredbom koju je doneo bivši predsednik Obama, takozvanim programom DAKA (DACA).

Trampova administracija želi reviziju tog programa, koji ilegalnim imigrantima koji su odrasli u SAD omogućava da produžavaju boravak na po dve godine, do konačnog rešenja njihovog statusa. 

Mekonel je rekao da deblokada pokazuje da "Američki narod ne razume" zašto su Demokrate pribegle finansijskoj blokadi vlade kako bi pomogli "ilegalnim imigrantima".

Zakon o privremenom finansiranju pre nagodbe nije mogao da bude usvojen bez obzira što republikanci imaju 51 od 100 glasova u Senatu, jer je za prevazilaženje opstrukcije Senata kroz debatu potrebno 60 glasova.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading