Evo gde će početi Treći svetski rat!

Autor:

Svet

17.01.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treći svetski rat će početi u Džibutiju, maloj afričkoj državi gde sve najveće vojne sile, osim Ruske Federacije, imaju svoje moćne vojne baze, tvrdi ugledni list Politiko pozivajući se na analizu portugalskog eksperta Bruna Masaesa.

Sve najveće vojne sile, sem Rusije, imaju vojne baze u Džibutiju, koji je zbog specifičnog geostrateškog položaja prvo mesto sukoba najmoćnijih, prenosi Politiko

Taj stručnjak tvrdi da zemlja na rogu Afrike sa površinom od svega 23.200 kilometara ima takav geostrateški položaj da je najveća šansa da će upravo na njenoj teritoriji eksplodirati sukob svetskih razmera.

- Džibuti se nalazi blizu konfliktnih zona na Crnom kontinentu i na Bliskom istoku. U toj bivšoj francuskoj koloniji Francuzi i dalje imaju nekoliko vojnih baza. SAD su otvorile Kamp Lemonije nakon terorističkih napada 11. septembra, što je jedina trajna američka vojna instalacija u Africi. Štabove imaju i Kina, Japan i Italija, dok Nemci i Španci koriste zaostale francuske vojne resurse. Osim toga, Indija razmatra otvaranje baze, a Saudijska Arabija je već gradi - objašnjava Masaes dodajući da, ukoliko dođe do rata među zemljama sa bazama na Džibutiju, ishod zavisi od prirode konflikta.

Bruno Masaes: Vojni udari iz Džibutija mogu veoma brzo i lako da stignu do Somalije, Sudana, Jemena, Sirije i Iraka, mesta već opterećenih sporovima sila

- Ako Indija otvori vojnu bazu u Džibutiju, svaki budući konflikt bi se momentalno raširio na tu teritoriju jer je ona od izuzetnog značaja za Kinu. Takođe, svaki spor između Kine i Japana je toliko opterećen da je moguće da će dve zemlje pre želeti da se obračunaju daleko u Africi. U scenariju konflikta između SAD i Kine u Južnom kineskom moru, njihove baze u Džibutiju bi sigurno bile stavljene u stanje uzbune. Jedna od mogućnosti je i da zaraćene države izaberu to mesto kao poprište ograničenog sukoba - istakao je Masaes i podsetio da vojni udari iz Džibutija mogu veoma brzo i lako da stignu do Somalije, Sudana, Jemena, Sirije i Iraka, mesta već opterećenih konfliktima najmoćnijih.

Mala afrička država označena kao bure baruta

Zanimljivo je da je Masaes, koji je posetio Džibuti, u toj državi, kako je istakao, video kineske i američke vojnike kako koriste svaku priliku da fotografišu rivalsku vojnu opremu i logistiku.

BAZE STRANIH ZEMALJA

Kineska baza

- reč je o prvoj prekomorskoj bazi mornarice narodnooslobodilačke vojske Kine koja je otvorena prošle godine

- tamo se nalazi oko 300 vojnika i osoblja

- postrojenje primarno služi kao logistička podrška kineskim trupama u Adenski zaliv i za mirovne i humanitarne operacije

20 miliona $ godišnji troškovi

Francuska baza Horon

- oko 1,950 vojnika nalazi se u Horonu

- ta baza ima najdužu istoriju i blisko je povezana sa bezbednosnim snagama Džibutija

- Francuski vojnici koriste bazu za vojne pripreme

Američka baza Kamp Lemonije

- u njoj je smešteno 4.000 vojnika i osoblja

- nalazi se i šest stanica za lansiranje dronova (odatle su gađani teroristi u Somaliji, Nigeriji i Jemenu)

- služi kao štab protivterorističkoj jedinici i obaveštajnim službama

63 miliona $ godišnji troškovi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading