SRBIJI DAJTE RS AKO NEĆETE RAT NA BALKANU: Ruska TV bliska Putinu ponudila rešenje za region

Autor:

Svet

14.01.2018

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci su oteli Kosovo od Srbije i zato nemaju pravo da se protive referendumu o nezavisnosti Republike Srpske jer ako krene rat na Balkanu, Zapad će biti odgovoran za krvavi scenario, kao što je kriv za sve nemire na ovim prostorima koji su bile posledica pogrešne politike, navodi Raša tudej (RT), portal blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i medijski projekat koji se finansira direktno iz budžeta Rusije.

Uvek uz Srbe: Vladimir Putin

Tu ocenu izneo je za RT redovni komentator portala te televizije i britanski novinar Nil Klark, koji je žestoko kritikovao izveštaj američkog saveta za spoljne odnose (CFR) u kojem je Rusija targetirana kao glavni propagator nestabilnosti u Crnoj Gori i Makedoniji.

 Jovanović: Jugoslaviju su pokušali da ubiju izazivanjem građanskih ratova i puštanjem krvi, ali ne treba isključiti mogućnost da se u budućnosti tri glavna naroda - Srbi, Hrvati i Albanci, ponovo slože

Klark je napomenuo da je krivac za konflikte Zapad, što se vidi na primeru BiH kao projekta Vašingtona.

- CFR je zabrinut za referendum o nezavisnosti u RS, a Vašington je taj koji je podržao pravo Albanaca na Kosovu na samoopredeljenje. Stoga, teško da SAD imaju pravo da se protive tome da bosanski Srbi odlučuju o svojoj budućnosti. Ako im je toliko važna teritorijalna celovitost Bosne, zašto im nije bila važna celovitost Jugoslavije - podvukao je Klark i kao jedno od mogućih rešenja za mir na ovim prostorima predložio obnovu Jugoslavije, koju je, prema njegovim rečima, Zapad rasparčao da bi ostvario svoje interese.

Foto: rt.com/printscreen
Crno na belo: Raša tudej objavila članak o Srbiji i Srpskoj

- Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada Jugoslavije u devedesetim, što je proces koji su zapadne sile aktivno ohrabrivale. Sve potencijalne krize koje sada prete regiji nisu krivica ruske politike, nego posledica ranijih američkih i zapadnih intervencija. Sad, umesto jake jugoslovenske, imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama SAD. Jedini način da se problemi reše jeste povratak u prošlost i rekonstrukcija Jugoslavije. Ta država bi mogla s Albanijom da potpiše ugovor o prijateljstvu, a možda joj i ponudi priključivanje - istakao je Klark.

 

Klark: Ako je Amerikancima važna teritorijalna celovitost Bosne, zašto im nije bila važna celovitost Jugoslavije. Jedini način da se problemi reše jeste povratak u prošlost i rekonstrukcija federalne države

S njegovim stavom se slaže i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović, koji smatra da je zločin što je Jugoslavija razbijena i da Rusiji treba mir na ovim prostorima.

- Bivšu državu su rasparčali zapadni centri moći u dogovoru sa domaćim izvođačima da bi lakše kontrolisali ove prostore. Na taj način u ovom regionu je stvoren trajni centar nestabilnosti. Jugoslaviju su pokušali da ubiju izazivanjem građanskih ratova i puštanjem krvi, ali ne treba isključiti mogućnost da se u budućnosti tri glavna naroda - Srbi, Hrvati i Albanci, ponovo slože. Verujem da Jugoslavija nije zauvek ubijena - zaključuje Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading