ČEŠKI TRAMP SAVETUJE ZEMANA: Okani se Rusije i Kine i pobedićeš

Autor: b92.net

Svet

14.01.2018

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki premijer Andrej Babiš pozvao je predsednika Miloša Zemana da se jasno distancira od Rusije i Kine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Veran EU i NATO: Andrej Babiš

Babiš je apelovao na Zemana da se izjasni da ne želi da orijentiše Češku na istok već da putuje u Moskvu i Peking samo da podržava češka preduzeća.

- Zemanu bi u drugom krugu pomoglo kada bi jasno deklarisao da ne želi da usmeri našu zemlju ka istoku, što mu mnogi zameraju, da ne želi da je orijentiše na Rusiju i Kinu i da to radi samo da pomogne našim preduzećima - kazao je Babiš. 

Drugi krug

Zeman je u prvom krugu predsedničkih izbora u petak i subotu osvojio svega 38,58 odsto glasova, iako je bilo nekih očekivanja da bi mogao da pobedi već u prvom krugu. 

Babiš je kritikovao one komentare u stranim medijima koji su povezivali izborni uspeh Zemana sa okretanjem leđa Češke Evropskoj uniji i priklanjanju Rusiji i posebno naglasio da je spoljna politika u nadležnosti vlade, a ne šefa države. 

- Spoljna politika je u nadležnosti vlade. Dok sam ja premijer proevropski je orijentisana i deklarisao sam to jasno - rekao je Babiš i na prvo mesto stavio članstvo Češke u EU i NATO. 

Babiš je ocenio da češke vlade do sada nisu bile aktivne u EU, a da je on spreman da se aktivno u debatama sa evropskim partnerima zalaže za nacionalne interese Češke, kao prvo već sada do proleća da predloži u EU predstave Češke o zajedničkom evropskom budžetu za naredni period. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nije uspeo da overi novi mandat: Miloš Zeman

Zemana je Babiš pozvao da pred drugi krug nastavi sa pomirljivim obraćanjima kao što je bio praznični božićni govor. 

- Trebalo bi da spaja naše društvo. Tolika mržnja nije dobra. Dobro bi bilo da se društvo ujedini. Ja ne želim da uživam u kontroverzama. Nastojaću da me prihvate i oni koji me ne podnose. I predsednik Zeman bi trebalo da učini isto - rekao je Babiš. 

Novi češki premijer posavetovao je Zemanu da se distancira od nekih svojih najbližih saradnika jer su za njega loša reklama i kvare mu ugled. 

Problematični saradnici

Premda Babiš nije pomenuo konkretne saradnike najviše ogorčenja kod Čeha izaziva Zemanov kancelar Vratislav Minarž, kome službe odbijaju da odobre da dolazi u dodir sa poverljivim dokumentima a nejasni su i izvori njegovog bogatstva, zatim portparol Jirži Ovčaček o kome su režirane i dve unapred rasprodate satirične predstave i neformalni savetnik Marek Nejedli koji je povezan sa ruskim Lukoilom. 

Premijer Babiš nagovestio je da bi kao premijer našao zajednički jezik i sa Zemanovnim protivkandidatom u drugom krugu, bivšim predsednikom Akademije nauka Češke Jiržijem Drahošom koji je u prvom krugu u petak i subotu osvojio 26,5 odsto glasova a porasle su mu šanse za tesnu pobedu nad Zemanom u drugom krugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading