PANIČNI STRAH VAŠINGTONA! Putin i Đinping će slomiti vojsku SAD: Paralisaće GPS signale američkog oružja

Autor: Tanjug

Svet

09.01.2018

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Kina ubrzano razvijaju naprednu tehnologiju za gašenje signala GPS (globalnog pozicionog sistema), na kojem se zasniva ceo arsenal američkog naoružanja, od dronova, satelita, podmornica pa sve do sistema za praćenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Si Đinping

Američki Nešnell interest (NT) objavio je opširnu analizu o trci u naoružanju, u kojem armije ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga ozbiljno prednjače u odnosu na SAD.

- Poznato je da Kina testira antisatelitsko (ASAT) oružje za uništenje GPS sistema koji služi američkoj vojsci za pozicioniranje, targetiranje i praćenje. Usled tih pretnji, vazduhoplovne snage ubrzano rade na jačanju borbenih sposobnosti i očuvanju komunikacije - upozorava NT, objašnjavajući na čemu trenutno rade američki naučnici i inženjeri.

Usled konstantnih pretnji, vazduhoplovne snage ubrzano rade na jačanju borbenih sposobnosti i očuvanju komunikacije
 

- Iako je Amerika razvijala nove generacije naprednih borbenih snaga, potencijalni protivnici su se utrkivali ko će brže da premosti tehnološki jaz sa SAD. Pojedine države ne samo da su uspele da dostignu američko naoružanje već su ga u nekim dometima i nadmašile - prenosi Nešnel interest (NT), dodajući da je iz tih razloga američka vazduhoplovna istraživačka laboratorija odlučila da razvije sistem za identifikovanje kopnenih ciljeva koji se neće oslanjati na GPS.

- Nova tehnologija se zasniva na radiofrekvencijama. Ti signali su povezani sa pametnim telefonima i dizajnirani su tako da lociraju mete bez korišćenja satelita i aktiviraju se onog trenutka kad je GPS ugrožen i onesposobljen od neprijatelja ili zbog tehnološkog kvara. Oni će funkcionisati bez fiksne infrastrukture, kontrolnog tornja ili satelitske mreže - objasnio je elektroinženjer Mark Smerček.

Vojska pravi novu zamenu
- reč je o kompleksnom sistemu koji se sastoji od svemirskog, kontrolnog i korisničkog dela

- sastoji se od 24 satelita raspoređena u orbiti Zemlje, koji šalju radio-signal na površinu naše planete

- GPS prijemnici na osnovu radio-signala mogu da odrede svoju tačnu poziciju - nadmorsku visinu, geografsku širinu i geografsku dužinu - na bilo kom mestu na planeti danju i noću, pri svim vremenskim uslovima
- taj sistem ima veliku primenu u komercijalne i naučne, ali pre svega u vojne svrhe
- GPS je razvijen od ministarstva odbrane SAD pod imenom NAVSTAR GPS u agenciji DARPA
- zasnovan je na principu određivanja rastojanja od satelita sa poznatom pozicijom do tačaka sa nepoznatom pozicijom na kopnu, moru, u vazduhu ili u svemiru
- GPS signali imaju snagu od oko 40W i šalju se tako da njihov talasni front opisuje luk od oko 280 stepeni
- godišnji troškovi održavanja sistema su oko 750 miliona američkih dolara

Motre na flotu Britanci pratili četiri ruska broda kod Lamanša

Patrolni brod britanske mornarice "Vestminster" poslat je da prati kretanje četiri ruska broda kroz kanal Lamanš. Ministarstvo odbrane Velike Britanije istaklo je da je to najnoviji znak porasta pomorske aktivnosti armije Rusije u blizini britanskih voda tokom prazničnog perioda.

- Verujemo da su se ruski brodovi sa pomoćnim čamcima vraćali iz operacija na Bliskom istoku. Lamanš je od izuzetne važnosti za nas i veoma je važno da "Vestminster" i kraljevska mornarica motre na ključnu stratešku vezu - naveli su u saopštenju.

Ameri ubrzano razvijaju zamenu
- SAD prave otpornu tehnološku mrežu koja će biti zamena za GPS
- ona podrazumeva da će svaki uređaj funkcionisati kao ruter
- koristiće hemijski element iridijum i služiti za navođenje, navigaciju i tajming

- taj sistem sa prijemnikom kao malom antenom moći će da funkcioniše i pod zemljom

- taj sistem ima veliku primenu u komercijalne i naučne, ali pre svega u vojne svrhe

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading