AMERIKA ZAVRNULA NUKLEARNU SLAVINU! Sankcije za Severnu Koreju zbog raketnog programa

Autor: Tanjug

Svet

26.12.2017

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države objavile su danas da su uvele sankcije dvojici zvaničnika Severne Koreje zbog njihove uloge u razvoju balističkih raketa te zemlje, što predstavlja najnoviji korak u kampanji vršenja pritiska na Pjongjang da odustane od svog nuklearnog i raketnog programa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Severna Koreja hoće da promeni svoj raketni program i pređe s korišćenja tečnog na čvrsto gorivo

Američko Ministarstvo finansija identifikovalo je zvaničnike kao Kim Džong Sika i Ri Pjong Čola, preneo je Rojters.

Ministarstvo Kima opisuje kao navodno "ključnu figuru" u naporima Severne Koreje da promeni svoj raketni program i pređe s korišćenja tečnog na čvrsto gorivo, dok se za Rija navodi da je ključni zvaničnik koji je učestvovao u razvoju interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje.

Ministar finansija Stiven Mnučin saopštio je da su na meti tog ministarstva lideri severnokorejskog programa balističkih raketa, u okviru kampanje vršenja maksimalnog pritiska da se izoluje Severna Koreja i postigne potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

- Ove akcije prate rezoluciju Saveta bezbednosti UN od petka, kojom su uvedene nove snažne sankcije Severnoj Koreji dodatno zaustavljajući njenu sposobnost da prikuplja nelegalne fondove - naveo je Mnučin.

Savet Bezbednosti UN jednoglasno je u petak uveo nove sankcije Severnoj Koreji zbog najnovijeg testa balističke rakete koji je izvela 29. novembra, navodeći da je bio uspešan i da ta raketa može da pogodi američko kopno.

Uvođenje novih sankcija je Pjongjang okarakterisao kao ekonomsku blokadu i akt rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading