SAD UVELE SANKCIJE KADIROVU

Autor: Tanjug

Svet

20.12.2017

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za petoro Rusa zbog kršenja ljudskih prava, stavivši ih na takozvanu "listu Magnicki", a među sankcionisanima je i predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na listu "Magnicki": Ramzan Kadirov

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da tih petoro Rusa stavlja na listu u skladu sa Zakonom Magnicki, koji je Kongres usvojio 2012. kao odgovor na smrt ruskog advokata Sergeja Magnickog koji je preminuo u zatvoru nakon što je razotkrio šemu utaje poreza u koju su bili umešani ruski zvaničnici, prenosi AP.

Troje među sankcionisanima optuženo je za učešće u kriminalnoj zaveri koju je Magnicki izneo na videlo, dok je dvoje od njih petoro optuženo za "grubo kršenje međunarodno priznatih ljudskih prava" u Čečeniji.

Američko ministarstvo je preciziralo da je jedan od njih umešan u zlostavljanje homoseksualaca u Čečeniji 2017. 

Prema amandmanima objavljenim na sajtu američkog Ministarstva, sankcije su takođe uvedene protiv Ajuba Katajeva, Julije Majorove, Andreja Pavlova i Alekseja Šešenija, navodi Sputnjik.


Sankcije koje su danas objavljene odvojene su od Globalnog zakona Magnicki koji omogućava SAD da kažnjavaju kršioce ljudskih prava širom sveta, napominje AP.

Komentarišući sankcije protiv Kadirova, čečenski ministar za spoljne odnose, masovne medije i komunikacije Jambulat Umarov rekao je da će to "biti novogodišnji poklon za predsednika Čečenije o kakvom nije ni sanjao", prenosi Tas s.

Inače, SAD Kadirova optužuju za vansudska ubijanja, mučenje i druga gruba kršenja međunarodno priznatih ljudskih prava.

- Njegovo uključivanje na listu Magnicki daće podstrek Kadirovu i pojačaće njegovo prednovogodišnje raspoloženje. Lista ovakve vrste pomaže nam da saznamo ko su istinski patriotri Rusije. To samo znači da su ti ljudi lojalni svojoj otadžbini i svom predsedniku - zaključio je Umarov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading