KROKODIL PREUZEO VLAST posle Mugabea

Autor: Republika

Svet

19.11.2017

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Robert Mugabe smenjen je danas sa čela Zanu-PF, vladajuće stranke u Zimbabveu, i izbačen iz njenog članstva, prenosi Bi-Bi-Si. Novi lider partije je Emerson Mnangagva, poznatiji pod nadimkom "Krokodil", Mugabeov doskorašnji potpresednik koji je smenjen sa funkcije početkom meseca pod optužbom za nelojalnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Građani Zimbabvea slave

Predlog uklanjanja Mugabea sa pozicije lidera stranke članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama.

Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka doneta "teška srca", jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

U svom obraćanju Centralnom komitet ZANU-PF, Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse.

Grejs Mugabe je izbačena iz stranke, navodi Rojters.

Zakazan samit lidera juga Afrike zbog Mugabea

Lideri juga Afrike održaće u utorak samit povodom političke krize u Zimbaveu, gde je vladajuća partija danas smenila Mugabea sa svog čela, i pokrenula proces njegovog uklanjanja sa položaja šefa države.

Lideri zemalja članica Zajednice za razvoj juga Afrike (SADC) sastaće se u Luandi, javlja Rojters.

Veterani prete Mugabeu, mladi poručuju da se odmori

Lider veterana oslobodilačkog rata Zimbabvea, Kris Mucvangva zapretio je da će pustiti gomilu na predsednika te zemlje, Roberta Mugabea, odbije da odstupi sa pozicije predsednika, dok je omladina vladajuće partije poručila da se "odmori" kao "stari državnik".

- Idemo do kraja. Izvešćemo ljude na ulicu i oni će obaviti svoj posao - poručio je Mucvangva, prenosi Rojters.

Omladina vladajuće partije ZANU-PF poručila je Mugabeu da bi trebalo da podnese ostavku i "odmori" se kao "stari državnik", dok su predložili da njegovu ženu, Grejs, zauvek izbace iz partije.

- Žalosno je da je predsednik dozvolio Grejs da uzurpira izvršnu vlast, uništivši pritom i vladu i partiju - rekla je liderka omladine ZANU-PF, Jeukai Simbanegavi, prenosi AP.

Agencije su ranije javile da će se Mugabe sastati sa šefovima vojske, usred velikog pritiska da podnese ostavku, kako bi razgovarao o svojoj budućnosti, dok sa druge strane u parlamentu raste pritisak za njegov opoziv. Parlament Zimbabvea će "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe, saopštio je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese.

- Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvestan, kao što Sunce izlazi sa istoka - rekao je Gonese.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, međutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podseća AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading