POLITIČKI RIJALITI: Ko su akteri drame koja pogađa Afriku?!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

18.11.2017

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drama koja se proširila na celu Afriku ne planira da prestane. Iako se spekuliše da li je uopšte i postojao puč u Zimbabveu, postavlja se pitanje da lu su Robertu Mugabeu dani odbrojani. U ovom "rijalitiju" koji je nastao, ovaj diktator (93) samo je jedan od aktera...

RepublikaFoto: twitter.com/Atanasi_
Robert i Grejs Mugabe

Pored njega, u zapetljanoj situaciji u toj afričkoj zemlji je još četvoro igrača.

Robert Mugabe

Vremešni Mugabe na vlasti je proveo punih 37 godina. Na čelu vlade Zimbabvea kao predsednik bio je od 1980. do 1987, a od 1987. godine je predsednik države. Njegovu vladavinu najčešće opisuju kao "divlju" ili "brutalnu diktaturu" kojom dominiraju ubistva, krvoproliće, mučenja, progoni političkih neistomišljenika i zastrašivanja, iako je, paradosksalno, 1980. izabran da zemlju povede ka demokratiji.

Prema kritičarima, njegova loša ekonomska politika dovela je do haosa u zemlji. Zimbabve je danas zemlja sa najvećom inflacijom u svetu. Ilustrativan podatak koji pokazuje da je Mugabe bio apsolutni šef u državi je i to što je 2000. godine osvojio 100.000 dolara na lutiriji, koju je organizovala banka u većinskom vlasništvu države. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Grejs Mugabae

Grejs Mugabe

Veruje se da je prva dama Zimbabvea kumovala smeni Ernesta Mnangagve, prvog saradnika njenog supruga, koji je sa funkcije potpresednika smenjen pre nekoliko dana pod optužbom za nelojalnost. Grejs već dugo želi njegovom mesto i to otvoreno priznaje.

Ona je i uspešna poslovna žena, mada njeni kritičari tvrde da uspeh duguje isključivo svom suprugu. Često se naglašava da je veliki filantrop, kao i da je osnovala sirotište nedaleko od glavnog grada, ali njeni protivnici naglašavaju da je sklona prekomernom trošenju novca, kao i da beskrupulozno uklanja svoje protivnike. Ima titulu doktora nauka, ali okolnosti pod kojim je dobila to zvanje kranje su sumnjive - njen doktorski rad javnosti nije dostupan, a stečen je za svega dva meseca.

Ernest Mnangagva

Do pre nekoliko godina, važio je za najozbiljnijeg kandidata za naslednika Roberta Mugabea. Tačnije, sve dok se na tu poziciju nije nameračila Mugabeova žena.

Emerson Mnangagva, koji ima nadimak "Krokodil" zbog svoje političke dugotrajnosti, bio je s Mugabeom od samog početka, stajao uz njega tokom borbe za oslobođenje zemlje, a potom i kao šef tajne službe, šef kabineta i potpredsednik zemlje. Sumnja se da osn stoji iz političke drame u Zimbabveu. Privremeno je imenovan za predsednika.

General Konstantino Čivenga

General koji je na čelu vojske od 1994. godine, blizak je saradnik Ernesta Mnangagve. Tokom 2002. godine, Čivenga i 18 drugih bliskih saradnika predsednika Mugabea sankcionisani su od strane Evropske unije, Sjedinjenih Država i Novog Zelanda, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje aktive u inostranim bankama. Godine 2003, unapređen je u čin general-komandanta kombinovanih oružanih snaga Zimbabvea.

Morgan Cvangiraj

Bivši radnik i šef sindikata, 65-godišnji Cvingiraj postalo je simbol otpora Mugabevoj vladavini sredinom 2000-tih.

Harizmatični govornik osnovao je Pokret za demokratske promene 2000. godine i kandidovao se za predsednika 2008, kada je dobio najviše glasova, ali prema zvaničnim rezultatima, nije imao dovoljno da odnese pobedu.

On se povukao iz drugog kruga izbora posle kampanje nasilja snaga bezbednosti po Mugabeovom naređenju. Ponovo je pokušao 2013. godine, ali je tada izgubio.

Policija ga je hapsila 2000, 2003. i 2007. zbog sumnji za antidržavno delovanje. Nakon puštanja iz zatvora 2007. nepoznati počinioci su ga pretukli, pa je na nekoliko dana završio u bolnici.

Sa mnogim zapadnjačkim državnicima razgovarao je o smeni vlasti, a Evropska unija je rekla da će da prizna vladu samo ako on bude premijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading